Gemeente Nieuwegein

Collegebesluiten van 23 maart 2004

B&W-belicht bevat samenvattingen van de openbare besluiten uit de wekelijkse collegevergadering. Hoewel deze samenvattingen met zorg zijn samengesteld, kunt u er geen rechten aan ontlenen: de samenvattingen geven immers een beknopt beeld van de beleidsstukken waarover het college heeft besloten.

Portefeuille van burgemeester Cor de Vos

Nieuwe drank - en horecaverordening (2004/1728)
De Drank- en Horecawet biedt gemeenten de mogelijkheid om bij verordening nadere regels te stellen ten aanzien van alcoholverstrekkende horecabedrijven. De huidige verordening is verouderd, vandaar dat het college van B&W akkoord is met het voorstel voor de nieuwe drank- en horecaverordening en dit voorstel voorlegt aan de Raad. In de verordening staan onder andere regels ten aanzien van de beperking van de verstrekking van sterke drank en regels ten aanzien van de verstrekking van alcoholvrije drank. Nadat de verordening door de raad is vastgesteld zal de verordening definitief in werking is treden.

Portefeuille van wethouder Carla Breuer

Vragen aan Bestuurscommissie over afspraken met administratiekantoor (2004/3327) De financiële verantwoording van de Bestuurscommissie Openbaar Basisonderwijs aan de gemeenteraad heeft de nodige achterstanden. Door middel van ambtelijke ondersteuning is inmiddels de jaarrekening 2000 vastgesteld en deze is besproken in de commissie ABZ. Momenteel wordt hard gewerkt aan de jaren 2001 tot en met 2003 en doelstelling hierbij is om dit jaar al die achterstanden weg te werken. Sinds 1 januari 2004 is deze bestuurscommissie veranderd van administratiekantoor. Bij de genoemde behandeling in de commissie ABZ zijn hierover vragen gesteld. Gelet op problematiek van voorgaande jaarrekeningen, heeft het college nu per brief de Bestuurscommissie om duidelijkheid gevraagd over de gemaakte beheersafspraken tussen bestuurscommissie en administratiekantoor.

Subsidie voor Caféstival (2004/3638)
Jascha van Roij heeft een aanvraag van ¤ 3.600 gedaan voor 8 shows Caféstival in theatercafé De Première. Deze shows worden door Jascha van Roij in samenwerking met theater en kunstencentrum De Kom, Stichting Geinbeat, Starsoundstudio's, Nieuwegein-on-Stage en het Utrechtse kunstenaarsplatform Het Kaasschaafcollectief georganiseerd en uitgevoerd. Theatercafé De Première stelt zijn ruimte letterlijk en figuurlijk als podium beschikbaar. Het streven is 5 à 6 acts per avond te laten optreden. Het Caféstival wil zowel voor bezoekers als artiesten een laagdrempelig podium zijn. Het Cafestival wil het Nieuwegeinse publiek maandelijks een gevarieerde show met o.a. proza, muziek, cabaret, stand-up comedians en film aanbieden. Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten dit initiatief te honoreren.

Tussenrapportage Brede School Wijkersloot (2004/3646) Op 11 april 2001 heeft de gemeenteraad ingestemd met de notitie 'Aan de slag met de brede school in Nieuwegein'. Vanwege de knelpunten op het gebied van ontwikkelingskansen voor kinderen in de wijk Jutphaas/Wijkersloot, heeft de raad ook besloten te starten met een pilotproject Brede School Wijkersloot. In december 2002 is een Plan van Aanpak voor de brede schoolcoördinator geschreven. Onderdeel van het activiteitenplan van het Plan van Aanpak was het schrijven van een tussenrapportage van het project Brede School Wijkersloot (BSW). In deze tussenrapportage wordt verslag gedaan van de resultaten van de samenwerking binnen de BSW in 2003. Tevens wordt een vooruitblik gegeven op de activiteiten die in 2004 plaats zullen vinden.

Portefeuille van wethouder Evert van Linge

Artikel 42 brief van de VSP over Binnenstad (2004/2308) In haar artikel 42 - brief geeft de fractie van de VSP (Verenigde Senioren Partij) aan dat zij vragen heeft over de voortgang en de geheimhouding in de onderhandelingen met Corio. Het college licht in haar antwoord toe dat zij steeds een zorgvuldige afweging maakt voordat er mededelingen worden gedaan over de onderhandelingen tussen het college en Corio of over de onderhandelingen tussen Corio en Vendex/KBB. Daar waar het de onderhandelingen niet schaadt, wordt gekozen voor openbaarheid.

Principeverzoek voor vrijstelling nieuwbouw Zuilenstein (2004/8065) Stichting Zorgspectrum heeft nieuwbouwplannen voor de locatie Zuilenstein. Deze voorgenomen plannen zijn strijdig met het bestemmingsplan Zuilenstein. Daarom is een principeverzoek om vrijstelling van het bestemmingsplan gedaan. Het doel hiervan is om inzicht te krijgen in de vraag of het college bij een eventuele formele bouwaanvraag bereid is medewerking te verlenen aan het opstarten van een vrijstellingsprocedure. Gezien de noodzaak tot uitbreiding is het college hiertoe in principe bereid. Daarnaast wilde het Zorgspectrum weten of de gemeente bereid is een stuk grond te verkopen aan de rand van het Zuilensteinplantsoen, zodat daar een wijksteunpunt gerealiseerd kan worden. Het stuk grond bevindt zich echter direct naast een archeologische vindplaats en de kans is zeer groot dat in het stuk grond archeologische resten aanwezig zijn. Daarom vindt het college het niet wenselijk medewerking te verlenen aan de verkoop en is de stichting Zorgspectrum geadviseerd een andere locatie te zoeken.

Afwijzing verzoek voor winkel aan Ravenswade (2004/12932) Er is een verzoek ontvangen voor het exploiteren van de winkel Jumper Huisdierdiscount aan de Ravenswade 94. Volgens het geldende bestemmingsplan "Laagraven" en het ontwerp bestemmingsplan "Liesbosch" zijn deze detailhandelsactiviteiten in genoemd pand niet toegestaan. Ook is het verzoek in strijd met de beleidsnota "Evaluatie detailhandelsbeleid oude kernen en beleid perifere detailhandel". Het college heeft daarom besloten om geen medewerking aan het verzoek te verlenen en het verzoek af te wijzen.

Bouwaanvraag bergbezinkbassin Wijkersloot (2004/3652) Er is een bouwaanvraag gedaan voor de aanleg van een bergbezinkbassin onder het speelveld in het park aan de Ansinghlaan. De aanleg van een bergbezinkbassin in Jutphaas-Wijkersloot is een verplichting voor de gemeente die voortvloeit uit de Wet milieubeheer. Het bestemmingsplan Jutphaas-Wijkersloot voorziet echter niet in de aanleg van een bergbezinkbassin. Daarom is het noodzakelijk een procedure op te starten om een vrijstelling van het bestemmingsplan te krijgen. Het college heeft besloten deze vrijstellingsprocedure op te starten. Hiertoe zal de aanvraag met het voorontwerp bestemmingsplan Jutphaas-Wijkersloot als ruimtelijke onderbouwing gedurende vier weken ter inzage worden gelegd, zodat een ieder de kans krijgt hierop te reageren.

College akkoord met achtervangpositie Waarborgfonds Sociale Woningbouw (2004/3647) In te stemmen met de achtervangpositie bij het Waarborgfonds Sociale Woningbouw te Huizen in verband met het garanderen van een tweetal door de Woonstichting Jutphaas te Nieuwegein aan te trekken geldleningen, tot een totaalbedrag van ¤ 6.000.000.

Portefeuille wethouder Corrie van Rooijen

Deze week geen besluiten in deze portefeuille.

Portefeuille wethouder Martin Monrooij

College vraagt raad om drie vertegenwoordigers in overleg met accountant (2004/3645) De situatie voor accountantscontroles is gewijzigd door de dualisering. De raad krijgt in de accountantscontrole een grotere rol dan voorheen. In een brief aan de raad (t.a.v. het presidium) vraagt het college de raad drie leden af te vaardigen naar een afstemmingsoverleg tussen accountant, portefeuillehouder Financiën en enkele leden van de ambtelijke organisatie. Dit ter voorbereiding van de accountantscontroles in 2004.

Start inspraaktraject concept Welstandsnota (2004/3649) Het college heeft besloten om het inspraaktraject op te starten voor het concept van de welstandsnota. De per 1 januari 2003 ingrijpend gewijzigde Woningwet verplicht de gemeenteraad om uiterlijk 1 juli 2004 een welstandsnota vast te stellen met heldere toetsingscriteria op basis waarvan de welstandsbeoordeling van ingediende bouwplannen zal worden uitgevoerd. Zodoende wordt het welstandsbeleid meer toegankelijk en transparant. Het concept voor de welstandsnota is inmiddels gereed en zal het inspraaktraject ingaan zodat belanghebbenden kunnen reageren. De nota zal gedurende vier weken ter inzage gelegd worden en er zal tevens een informatieavond gehouden worden. Beiden zullen vooraf in de Molenkruier worden aangekondigd. Er zal beoordeeld worden of de inspraakreacties aanleiding geven tot het aanpassen van de welstandsnota waarna de definitieve nota ter vaststelling aan de gemeenteraad zal worden aangeboden.

Gemeente bezuinigt op inhuur externen (2004/3643)
De gemeente heeft in 2003 de eigen organisatie een bezuiniging opgelegd. Het terugdringen van de inhuur van externe krachten is één van de maatregelen die in het kader van die bezuiniging worden uitgevoerd. Inmiddels heeft de gemeente een onderzoek uitgevoerd naar de inhuur van externen. Ook heeft de gemeente het aantrekken van uitzendkrachten geëvalueerd. Het college heeft kennis genomen van beide onderzoeken middels de ´Rapportage Onderzoek Inhuur Externen´. Dit rapport bevat de conclusies en aanbevelingen van het onderzoek op hoofdlijnen, evenals de acties die hierop volgen. Uit het rapport blijkt onder meer dat in 2002 de kosten van inhuur van externen 29% van de totale loonkosten bedroeg. In 2003 is dit percentage teruggebracht tot (naar schatting) 17%. Het streven is, om het percentage verder terug te dringen tot 7,5% in 2005. Om de inhuur van externen terug te kunnen dringen, heeft het college nu ingestemd met het instellen van een interne ´uitzendpool´ in 2004. Deze pool bestaat uit medewerkers die flexibel in de organisatie kunnen worden ingezet, daar waar tijdelijk extra capaciteit nodig is. Daardoor hoeft minder snel een beroep op externen te worden gedaan. Het college biedt het besluit aan het Presidium aan, met het verzoek het ter inzage te leggen voor de commissie Algemeen Bestuurlijke Zaken.

(*) Het presidium is een vertegenwoordiging uit de gemeenteraad, bestaande uit burgemeester, vijf raadsleden en de raadsgriffier. Het presidium doet een voorstel aan de gemeenteraad en de raadscommissies welke stukken op welke wijze behandeld worden in hun vergadering.

(Deze B&W-Belicht bevat waarschijnlijk niet de samenvattingen van álle openbare besluiten van de laatste collegevergadering. Ook staan in deze B&W-Belicht waarschijnlijk enkele samenvattingen van besluiten uit éérdere collegevergaderingen. De publicatie van een samenvatting in B&W Belicht wordt namelijk regelmatig één of twee weken uitgesteld, omdat de gemeente eerst direct betrokkenen wil inlichten over het besluit. Daarmee wordt voorkomen dat direct betrokkenen via de pers worden geïnformeerd over besluiten die hen heel direct aangaan.)

Invoerdatum 26-3-2004