Partij van de Arbeid

Den Haag, 26 maart 2004

Vragen van het lid Fierens (PvdA) aan de minister voor Ontwikkelings-samenwerking

1. Hebt u kennisgenomen van de artikelen in Dagblad Trouw d.d. 20 maart en NRC/Handelsblad d.d. 23 maart jl., over het schrappen van het interview met Malloch Brown, directeur van de UNDP, en de koers van het blad Internationale Samenwerking?

2. Heeft uzelf direct of indirect opdracht gegeven tot het schrappen van het interview in Internationale Samenwerking? Zo ja, hoe verhoudt dit ingrijpen zich dan tot de onafhankelijke redactionele koers van het blad Internationale Samenwerking?

3. Welke overwegingen heeft u gehanteerd voor uw inmenging in de redactionele vrijheid en welke kwaliteitscriteria heeft u daarbij gehanteerd?

4. Wat is hierop de reactie van de redactie en de auteur van het interview?

5. Heeft uw woordvoerster mededelingen gedaan over een door u ingevoerde nieuwe koers t.a.v. het blad Internationale Samenwerking in de zin van meer aandacht voor uw beleid en minder voor de kritiek op dat beleid? Zo ja, kunt u dat toelichten?

6. Op welke wijze is dit nieuwe beleid neergelegd in het redactiestatuut?

7. Wilt u de onafhankelijkheid van de redactie van het blad Internationale Samenwerking nog garanderen? Zo ja, op welke wijze? Zo nee, met welke argumenten?

8. Is de hoofdredacteur uit zijn functie ontheven of anderszins gedwongen om zijn functie neer te leggen? Zo ja, welke beleidsmotieven lagen daaraan ten grondslag?

9. Kan het standpunt onderschreven worden dat met een evt. verlies van de redactionele onafhankelijkheid het blad Internationale Samenwerking, dat de afgelopen jaren mede dankzij financiële steun van uw departement zich een bijna monopolistische positie heeft kunnen verwerven als opinieblad inzake ontwikkelingssamenwerking, de onafhankelijke nieuwsvoorziening over deze sector in het Nederlandstalige gebied ernstig wordt geschaad?


---
Tweede Kamer der Staten-Generaal www.tweedekamer.nl

Aan dit bericht kunnen geen rechten worden ontleend.