Verbond van Verzekeraars

Gezondheidsverklaring aangepast

Het Verbond heeft een aangepaste gezondheidsverklaring opgesteld. De nieuwe gezondheidsverklaring die per 1 april 2004 wordt ingevoerd is duidelijker van opzet en wijst de consument veel gerichter op zijn rechten en plichten.

Het Verbond, het Breed Platform Verzekerden en Werk (BPVW) en de artsenfederatie KNMG moeten volgens de Wet op de medische keuringen (WMK) een aantal onderwerpen regelen door zelfregulering. Een van die onderwerpen is de gezondheidsverklaring. De gezondheidsverklaring moet in bepaalde gevallen door een aspirant-verzekerde worden ingevuld als hij een levens- of arbeidsongeschiktheidsverzekering wil afsluiten. Aan de hand van de ingevulde gegevens kan de verzekeraar oordelen over de medische acceptatie, waarna de premie wordt berekend.

Verbetering
Omdat de consument soms een aantal privacygevoelige gegevens moet invullen (bijvoorbeeld over aandoeningen in de familie), is het van groot belang dat de gezondheidsverklaring zo zorgvuldig mogelijk wordt opgesteld. Het Verbond, BPVW en KNMG hebben zich het afgelopen jaar dan ook gebogen over de vraag hoe de verklaring kon worden verbeterd. De conceptversies zijn uitgebreid onder consumenten getest. Inmiddels heeft het Verbond een modelgezondheidsverklaring opgesteld, die geldt onder de vragengrens ( 160.000 bij levensverzekeringen, 32.000 en 22.000 voor arbeidsongeschiktheidsverzekeringen). Belangrijke wijziging is dat de vragen via een stroomdiagram worden gesteld, wat de gerichtheid bevordert. De vragen zelf zijn bovendien zo gericht mogelijk geformuleerd, zonder een open karakter, zodat het voor de consument duidelijk is wat hij precies moet invullen. Verder zijn de vragen over eerdere ervaringen met verzekeraars (opzegging, weigering, uitsluitingen) uit de gezondheidsverklaring verwijderd. Het Verbond laat het aan verzekeraars over of zij dit soort informatie op een andere manier (bijvoorbeeld in het aanvraagformulier) vragen. Tot slot zijn de vragen over de familie beperkt tot een aantal specifieke aandoeningen bij familieleden in de eerste en tweede graad. De modelverklaring wordt over een jaar door het Verbond geëvalueerd.

Aanvraagformulier herzien

Naast de gezondheidsverklaring is ook het bijbehorende aanvraagformulier voor een levensverzekering herzien. Het aanvraagformulier heeft dezelfde opzet gekregen als de gezondheidsverklaring, maar is inhoudelijk niet gewijzigd.

U kunt het nieuwe aanvraagformulier voor een levensverzekering, de gezondheidsverklaring en bijbehorende toelichtingen hier downloaden.

Verzekerd!, maart 2004