Politie Noord- en Oost Gelderland


* Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland.

* District Achterhoek


Nadere informatie:

Politievoorlichting

055 - 548 60 52

055 - 548 6058


P E R S B E R I C H T


POLITIEDISTRICT ACHTERHOEK


26 maart 2004


Houd de fiets!

Fietsendiefstal in Winterswijk gezamenlijk aangepakt !


De gemeente Winterswijk, het politieteam Winterswijk, de erkende rijwielhandelaren van Winterswijk, woningbouwvereniging de Woonplaats èn de Fietsersbond willen samen de fietsdiefstallen en de heling van fietsen in Winterswijk terugdringen.


Op 3 april start hiervoor het project "Offensief houd de fiets" op de Uitmarkt. Het project zal een half jaar duren, daarna wordt bekeken hoe de fietsdiefstallen verder worden tegengegaan.
Aanleiding voor dit project is het grote aantal fietsen dat jaarlijks in Winterswijk wordt gestolen. De afgelopen vier jaar lag het gemiddelde op zo'n 300 fietsen per jaar. Het afgelopen jaar was er met name een toename te zien van de diefstal van duurdere fietsen. Fietsdiefstal is een van de meest voorkomende vormen van criminaliteit en draagt bij aan de onveiligheidsgevoelens in de gemeente Winterswijk.


Wat houdt de actie Houd de fiets precies in?


Gratis postcode graveren

Wekelijks wordt een graveeractie gehouden op vooraf aangekondigde plaatsen en op de middelbare scholen. Bovendien gaan de fietshandelaren de door hun verkochte fietsen weer voorzien van een postcode. De kans op terugvinden en terugbezorging van gestolen fietsen is het grootst bij een ingegraveerde postcode. Het graveren is gratis. Men moet zich wel kunnen legitimeren.


Registreer uw fiets

Het registreren van uw fiets is voor de opsporing van essentieel belang. Als u het frame-nummer van de van u gestolen fiets niet weet, dan is de kans dat u de fiets terugkrijgt kleiner dan 1 %. Noteer daarom de gegevens van uw fiets, bijvoorbeeld op een fietsregistratiekaart. Kijk hiervoor op de website van de gemeente Winterswijk (www.winterswijk.nl). Ook kunt u een fietsregistratiekaart krijgen bij het politiebureau, de erkende fietshandelaren en bij de graveeracties. Wij beschikken ook over registratiekaartjes in bankpasformaat, die je dus gemakkelijk in je portemonnee kunt bewaren en bij vermissing direct paraat hebt.


Opsporen en bestraffen

De gemeente beschikt sinds kort over twee stadstoezichthouders met opsporingsbevoegdheid. Zij zullen in samenwerking met de politie extra toezicht uitoefenen op plekken waar veel fietsen worden gestolen. De politie zal samen met deze stadstoezichthouders intensief fietsendieven en helers gaan opsporen. Met een speciale handcomputer worden gestolen fietsen sneller opgespoord. Mogelijk wordt hierbij ook een lokfiets ingezet.
Met justitie worden afspraken gemaakt voor de bestraffing van fietsendieven en helers. Als je een fiets steelt, of een gestolen fiets koopt of verkoopt, dan ben je schuldig aan een misdrijf. Dit kan een strafblad opleveren.


Fietsenstalling

De fietsenstallingen op risicoplekken worden onder de loep genomen en eventueel aangepast. Verwaarloosde fietsen worden verwijderd uit de stalling, zodat er meer ruimte vrij komt. Informatie over veilig stallen en goedgekeurde sloten kunt u krijgen bij de graveerstand, de erkende fietshandelaar en de politie.


Wat kunt u zelf doen?


Registreer uw fiets en bewaar deze informatie goed.
Doe bij diefstal altijd aangifte.

Bel 112 als u een fietsendief aan het werk ziet.
Koop nooit een fiets op straat.

Zet uw fiets altijd op slot en het liefst ook met een kabelslot vast aan een fietsenrek of paal. Zorg dat uw fiets een goedgekeurd slot heeft.
Zet de fiets niet op een donkere plaats en stal uw fiets thuis in een afgesloten berging.


Albert de Graaf

Wijkagent centrum Winterswijk




Anton de Ronde, 0900-8844.

Wenst u een interview met de wijkagent over dit project, dan kunt u dit aanvragen bij de persvoorlichter. Albert de Graaf is op 3 april beperkt aanwezig op de uitmarkt, dus ook daarvoor is het handiger om vooraf even te bellen.]



---- --