Novem

26-03-2004
NEO 2004: Energiezuinig opslagsysteem warm tapwater met warmtepomp Energiezuinig opslagsysteem warm tapwater met warmtepomp Van Tintelen Installaties heeft met subsidie van NECST (nu NEO) een energiezuinig systeem voor tapwaterverwarming ontwikkeld. Het bestaat uit twee boilervaten, die beurtelings worden verwarmd, en een warmtepomp. Het nieuwe systeem is ongeveer 30% zuiniger dan een conventionele warmtepompboiler en het kan in woningen en collectieve systemen worden toegepast.

Uitgangssituatie
Van Tintelen Installaties heeft in de afgelopen jaren diverse warmtepompsystemen geïnstalleerd, die zowel ruimteverwarming als warm tapwater leverden. De tapwaterbereiding bleek onevenredig veel energie te kosten doordat de warmtepomp telkens temperaturen rond 60ºC moet leveren. Hoe hoger de leveringstemperatuur van de warmtepomp, hoe lager het rendement. Bovendien waren er veel in- en
uitschakelverliezen.

Twee opslagvaten
Van Tintelen ontwikkelde en patenteerde het idee om twee opslagvaten toe te passen in plaats van slechts één. Het éne vat wordt leeggetapt, terwijl het andere vat met koud water wordt gevuld en in één keer op de juiste temperatuur wordt gebracht. De warmtepomp hoeft niet steeds warmte van 60ºC te leveren en in- en uitschakelen wordt tot een minimum beperkt.

Praktijkervaring
In Twello, waar groepen van 8-20 woningen door één warmtepompsysteem van warmte worden voorzien, werd met het nieuwe systeem geëxperimenteerd. Het bleek dat een besparing van 30% mogelijk was. Bovendien is het systeem zeer legionella-veilig omdat het boilervat telkens helemaal leeg wordt getapt en vervolgens tot 60ºC wordt verhit. Dit maakt het bijzonder geschikt voor verzorgingstehuizen en aanleunwoningen.

Systeem voor individuele woning
Van Tintelen ontwikkelde tevens op basis van hetzelfde principe een modulaire warmtepompboiler met ventilatielucht als warmtebron, voor een individuele woning. Het prototype is bij TNO getest. Een gelijkwaardigheidsverklaring in het kader van de EPC wordt half april verwacht. Voor 2004 zijn al 100 warmtepompboilers in bestelling.

NECST subsidie
Het programma NECST (Nieuwe EnergieConversie-Systemen en Technologieën) heeft deze ontwikkeling gesubsidieerd. NECST is opgevolgd door NEO (Nieuw EnergieOnderzoek). Ook in 2004 zal er bij NEO subsidie beschikbaar zijn voor het uitwerken van niet-conventionele ideeën voor energieonderzoek.

Meer informatie
G. Van Tintelen, 0344 682725, info@vantintelen.nl;
NEO, 030 2393418, neo@novem.nl, www.neo.novem.nl