Gemeente Dordrecht


---

`Dordtse kunst' doet het goed in het buitenland

Alicja Rakuzyn
Veel internationale vraag naar werken uit collectie Dordrechts Museum

DORDRECHT - Schilderijen uit het Dordrechts Museum zijn zeer in trek in het buitenland. Diverse topstukken uit de collectie reizen voortdurend de wereld over.

Zo was het stilleven (trompe-l'oeil) van Samuel van Hoogstraten een groot deel van het vorig jaar en het jaar daarvoor in de Verenigde Staten, waar het `op tournee' onder andere Denver, Newark en Washington aandeed.
Bijzonder populair is de Van Gogh-tekening waarop een vegende boerenvrouw afgebeeld staat. ,,Er komen heel vaak bruikleenverzoeken voor dit werk binnen", zegt Suzanne Harleman, registrator van het Dordrechts Museum. ,,We hebben de tekening momenteel overigens weer in huis. Het is onlangs teruggekeerd uit het Italiaanse Treviso, waar het enkele maanden heeft gehangen."

Veel verzoeken komen er, volgens Harleman, binnen voor de 17e-eeuwse meesters. ,,Die gaan echt herhaaldelijk op wereldreis." Een werk van Nicolaes Maes, kinderen in een landschap en een werk van Samuel van Hoogstraten, de aanbidding van het kind, waren de afgelopen maanden onderdeel van een grote Rembrandt-tentoonstelling in Tokio (`Rembrandt: The Bible, Mythology and Ancient History'), die maar liefst 270.000 bezoekers trok.
Voor het komend jaar zijn er ook veel `Dordtse' werken in aanvraag. Een van de bekendste daarvan is `Bloeiende Papegaaitulpen' van Jacob Gerritsz. Cuyp, waarvan het de bedoeling is dat deze, samen met een zilveren schotel uit SIMON VAN GIJN - museum aan huis, onderdeel gaat uitmaken van de expositie `Tulpe in der Kunst des 16. un 17. jahrhunderts in het museum `Schloss Pilnitz' te Dresden.

In november van dit jaar gaan twee beroemde zelfportretten van Ferdinand Bol en Cornelis Bisschop naar de Akademie der Bildenden Künste in Wenen voor de tentoonstelling `Der Künstler und sein Bildnis'. Het portret van Bol was eerder al in Australië te zien en het werk van Bisschop deed eerder al München en Kopenhagen aan.

Er zijn ook werken die min of meer permanent zijn uitgeleend. Achttien werken van Ary Scheffer bijvoorbeeld zijn langdurig uitgeleend aan het Musée la Vie Romatique in Parijs.
Daar tegenover staat dat het Dordrechts Museum op zijn beurt van diverse andere musea in de wereld schilderijen voor langere of kortere termijn in bruikleen krijgt. Voorbeelden daarvan zijn een ijslandschap van Calraet uit Londen en een portret van Emerentia van Driel door Jacob Cuyp uit Wenen.