Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Tweedeklasser Alteveer opnieuw in poulefinale KNSB-bekercompetitie

Voor de derde keer in vier seizoenen heeft S.V. Alteveer zich geplaatst voor de poulefinale van de KNSB-bekercompetitie. Na spannende strijd werd in de snelschaakbarrage overtuigend van Spijkenisse gewonnen. Eerder had het tegenwoordig in Amsterdam gesitueerde Alteveer al Middelburg (uit!), ZZICT (reglementair, aangezien de landskampioen geen volwaardig team op de been kon brengen) en Sliedrecht (een leeuwengevecht) verslagen.

De wedstrijd begon opmerkelijk: alle vier de witspelers stonden in de file, zodat er na twintig minuten 'spelen' nog geen zet gedaan was. Spijkenisse had zich ten opzichte van vorig jaar, toen de twee teams elkaar ook in de beker ontmoetten (2-2 en met snelschaken 4-0 voor Alteveer), versterkt met Noteboom-kampioen Rick Lahaye. Aan bord 1 speelde hij tegen Jaap de Jager, dit seizoen met 6 uit 6 absoluut topscorer in de KNSB-competitie. Met goede argumenten was dit een strijd tussen de twee sterkste 'amateur'-schakers van dit moment. Rick beging met zwart een grote onnauwkeurigheid in de opening, die hem een pion en de stelling kostte. Daarna verdedigde hij echter zoals verwacht buitengewoon taai, en juist op het moment dat De Jager leek te winnen, schudde Lahaye een truc uit zijn mouw waardoor een remise-achtig eindspel ontstond dat eerder beter voor hem was.

Aan bord 2 hadden Arne Moll en Maurits van de Linde inmiddels remise gespeeld. Een door beide spelers solide opgezette partij ontaarde in een spannende vrijpionnenrace waarin het evenwicht echter nooit werd verbroken. Ook aan de onderste borden ging het gelijk op. Weliswaar had Alteveers Jan-Willem van Prooijen een zeer slecht eindspel tegen de sterk spelende Erik Both, maar Ron Wagenaar had tegen damestalent Desiree Hamelink een heerlijke drukstelling die steeds heerlijker werd:

Klik hier voor het naspelen van deze partij

Aan het eerste bord moesten beide spelers ook spoedig hun winstpogingen staken, zodat er net als vorig jaar gesnelschaakt moest worden. Daarin bleek Alteveer opnieuw de beste: Moll en De Jager wonnen soeverein, en ook Wagenaar was net iets leper in de scrimmage. Erik Both redde de eer voor Spijkenisse door ook in het vluggeren te winnen.

Eindstand 3-1 voor Alteveer: de champagne kon ontkurkt worden. Na twee keer eerder in de eindstrijd te hebben gestaan, rest het immer bescheiden tweedeklasse-team nu nog slechts één echte uitdaging: de play-offs halen.

Alteveer 2200 - Spijkenisse 2192 2 - 2 (3-1)

1. Jaap de Jager 2351 - Rick Lahaye 2310 ½ - ½ 1 - 0
2. Arne Moll 2252 - Maurits van de Linde 2214 ½ - ½ 1 - 0
3. Ron Wagenaar 2165 - Desiree Hamelink 2143 1 - 0 1 - 0
4. Jan-Willem van Prooijen 2033 - Erik Both 2103 0 - 1 0 - 1


---