Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Nieuwe regeling superheffing en melkpremie 2004

26 maart 2004 - Minister Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft de regeling Superheffing en Melkpremie 2004 vastgesteld. De nieuwe regeling komt in de plaats van de Regeling Superheffing 1993 en regelt de uitvoering van besluiten van de Europese landbouwministers vorig jaar juni over de superheffing en de introductie van een melkpremie en een extra betaling. De regeling treedt op 1 april 2004 in werking. Het Productschap Zuivel voert de regeling uit.

Einde totaalverhuur
Het doel van de superheffingregeling blijft een beheersing van de melkproductie. Iedere producent mag overeenkomstig zijn melkquotum produceren en het quotum blijft verhandelbaar. Wel is naar aanleiding van het Thomsen arrest van zomer 2002 door de communautaire wetgever bepaald dat slechts als producent wordt beschouwd degene die zelf melk produceert en op de markt brengt. Tevens is bepaald dat nog slechts een deel van het quotum mag worden verhuurd aan anderen. Alles verhuren is niet langer toegestaan. Verder moet iedere melkproducent met ingang van de periode 2004/2005 ten minste 70 procent van zijn quotum zelf gebruiken. Indien hij minder dan 70 procent gebruikt, vervalt het niet door hem gebruikte deel van zijn quotum aan de nationale reserve. Van een producent die ten hoogste 30% van zijn quotum verhuurt aan een ander en die minimaal 70% van zijn quotum zelf benut, vervalt geen quotum aan de nationale reserve. Quotum dat als gevolg van de 70% regel is vervallen aan de reserve, kan alleen de volgende of daaropvolgende heffingsperiode weer worden teruggekregen als de producent dan weer 70% van zijn oorspronkelijke quotum zelf benut en in de vorm van melk of andere zuivel op de markt brengt.

Melkpremie
De melkpremie en extra betaling zijn bedoeld als ondersteuning van het inkomen van de melkveehouder dat door de garantieprijsverlagingen voor de producten boter en melkpoeder met ingang van 2004 onder druk zal komen te staan. De melkpremie is een door de EU vastgesteld en in de gehele EU gelijk bedrag per ton gebruikt melkquotum door een melkveehouder. De extra betaling komt uit een communautair budget, per lidstaat verschillend, dat door iedere lidstaat zelf op basis van objectieve criteria wordt verdeeld onder de actieve melkproducenten. In Nederland zal in het jaar 2004 de extra betaling op dezelfde grondslag als de melkpremie worden verstrekt. Voor de jaren erna moet een keuze nog worden gemaakt.