Gemeente Leiden

Praktische informatie over alles dat jongeren bezighoudt

Jongerensite voor de Leidse regio in de lucht

Publicatiedatum: 26 maart 2004

Jongeren van nu groeien op met internet. Het web is dé plek om elkaar te ontmoeten, om te ontspannen én om informatie te vinden. Daarom besloot de regio Leiden om een website te ontwikkelen speciaal voor jongeren. De dienst Cultuur en Educatie was namens de gemeente Leiden nauw betrokken bij de ontwikkeling van de site. Om goed bij de doelgroep aan te sluiten, werden leerlingen van het Da Vinci college om advies gevraagd.

CULTUUR EN EDUCATIE - De eerste stap op weg naar de website www.overenuit.nl was een 'brainstormsessie' tussen de websiteontwikkelaars en de leerlingen van klas 4 ICT van het Da Vinci college.

Link naar www.overenuit.nl

Website: www.overenuit.nl

"Er werd ons gevraagd in welke onderwerpen wij geïnteresseerd zijn, en wat leuk is om op zo'n website te zetten", vertelt Arif. "Daarna gingen zij daar teksten over schrijven."

Het resultaat is een zeer complete website met alle mogelijke onderwerpen waar jongeren zich mee bezig houden. Er is praktische informatie te vinden over geld, werk, wonen, school en studie. Ook serieuze zaken worden niet gemeden: wat als je ouders gaan scheiden, als je worstelt met je seksualiteit of als je je in wilt zetten voor de maatschappij? Op al deze vragen is een antwoord te vinden. Daarnaast is er ook een complete uitgaansagenda voor de regio te vinden. Over elk onderwerp worden bezoekers gestimuleerd om mee te praten, op het forum wordt gediscussieerd en op het prikbord laten jongeren een berichtje achter. Veelzijdigheid is het sleutelwoord van de website.

Praktijk

De jongens van 4 ICT vinden de site 'oké' geworden. En ze weten waar ze het over hebben, want in de klas leren ze alles over het bouwen van websites. Dit gaat op een unieke manier: het Da Vinci college is een pilotschool voor praktijkgericht leren. In groepjes wordt voor een project gewerkt, dat vaak direct aan de praktijk gekoppeld is. Zo hebben de leerlingen websites gemaakt voor bestaande Leidse bedrijven, die ook daadwerkelijk online zijn.

De methode werkt goed, de leerlingen proberen zoveel mogelijk zelf problemen op te lossen, en als ze er niet uit komen wordt een aanvullende cursus aangeboden, bijvoorbeeld over software of over het opzetten van systemen.

"Ik merk dat ze zich veel sneller ontwikkelen", vertelt mentor Ronald van Merkesteijn. "Het sluit aan op waar ze zelf mee bezig zijn, als ze online games spelen, zijn ze immers ook in staat om zelf uit te zoeken hoe alles in elkaar steekt."

De leerlingen van deze klas waren dus een kritisch proefpubliek voor de nieuwe jongerensite.

Inhoud en uiterlijk

"Ik ken geen andere jongerensites zoals deze", zegt Sander. "Er zijn wel sites waar je kunt chatten enzo, zoals de TMF-site, maar dit is meer de informatieve en serieuze kant, en dat was er nog niet."

"Ze vroegen ons ook of de teksten niet te lang waren", zegt Amir, "Maar het is allemaal heel goed leesbaar."

De leerlingen hebben niet alleen meegedacht over de inhoud, maar ook over het uiterlijk van de site. De basis werd aan hen voorgelegd, en zij konden hier hun mening over geven. Hierdoor is bijvoorbeeld de manier waarop het menu is opgebouwd gewijzigd.

"We zijn wel blij met de resultaten", zegt Bart. "Ik zou het zelf ook ongeveer zo aanpakken. Als iemand informatie nodig heeft over een bepaald onderwerp, zou ik hem zeker naar deze site verwijzen."

Www.overenuit.nl is een gezamenlijke productie van Leiden.nu, de Leidse Welzijnsorganisatie en de openbare blibliotheek Leiden in samenwerking met PJ partners.

Nieuwsgierig geworden?

Kijk ook op www.overenuit.nl, de jongerensite voor de Leidse regio.

Deze pagina is gewijzigd op 25-03-2004