Gemeente Leiden

'Een lekkere dag om te slenteren'

Koopzondagen en koopavonden in 2004

Publicatiedatum: 26 maart 2004

De koopzondag is sinds enige jaren een begrip in Nederland. In Leiden zijn elke laatste zondag van de maand de meeste winkels in het centrum geopend. Een uitkomst voor mensen die door de week weinig tijd hebben. En lijkt het maar zo, of is winkelen in het weekend net even gezelliger?

BOUWEN EN WONEN - Halverwege 1996 werd de nieuwe winkeltijdenwet van kracht. Daardoor zijn de openingstijden voor winkels aanmerkelijk versoepeld.

In Leiden is het gebied binnen de Singels en rond het Stationsplein tot toeristisch gebied verklaard, zodat de daar gevestigde winkels iedere zondag geopend mogen zijn.

In het begin was het wat onwennig, die ruime openingstijden. Er zijn weinig winkeliers die het zich kunnen veroorloven om zeven dagen in de week geopend te zijn.

"Inmiddels is een middenweg gevonden waarin iedereen zich kan vinden", vertelt centrummanager Robert Strijk. "De winkeliers hebben onderling afgesproken niet elke zondag, maar wel iedere laatste zondag van de maand open te zijn. En het blijkt dat de populariteit van die dag steeds meer toeneemt."

Ook door de week zijn de openingstijden soepel: het staat winkeliers vrij om op maandag tot en met zaterdag van 6.00 uur 's ochtends tot 22.00 uur 's avonds open te zijn. Omdat ook dit voor de meeste winkels niet haalbaar is, is besloten om de traditionele koopavond op donderdag te houden.

"Incidenteel komt het voor dat een winkel extra opengaat", vertelt Robert Strijk. "Denk bijvoorbeeld aan een grote keten als C&A, die een landelijke actie houdt om bij gelegenheid ook op dinsdag- en woensdag avond de deuren te openen. En op kleinere schaal zijn er bijvoorbeeld wel eens exclusieve modezaken die op een doordeweekse avond een modeshow in de winkel willen houden. Dat is door de wetgeving winkeltijden geen probleem."

Voor speciale acties buiten de toegestane winkeltijden om bestaan ook mogelijkheden, maar daarvoor is een speciale ontheffing nodig. Boekwinkels maakten hier bijvoorbeeld gebruik van om de nieuwste Harry Potter om 00.00 's nachts te kunnen verkopen. Het gaat bij een ontheffing dus vooral om eenmalige stunts.

Parkeren

Robert Strijk maakt zelf regelmatig gebruik van de koopzondag. "Door de week heb ik weinig tijd, en ook op zaterdag heb ik regelmatig van alles te doen. Dan is zondag een lekkere dag om uitgebreid te slenteren."

Wie graag eens op koopzondag of koopavond naar de stad gaat, hoeft niet bang te zijn de auto niet kwijt te kunnen. Op parkeerterrein Haagweg is voldoende ruimte en er rijdt tot 02.00 uur s nachts gratis een busje van het terrein naar het centrum. Ook de verschillende parkeergarages zijn 's avonds en op zondag toegankelijk.

Als centrummanager krijgt Robert regelmatig vragen van winkeliers.

"Soms hoor ik ondernemers in het toeristisch gebied zeggen dat ze graag wat meer open zouden willen zijn. Met de winkeltijdenwet is dat dus ook gewoon mogelijk! Er liggen allerlei mogelijkheden, bijvoorbeeld om in te spelen op speciale activiteiten in de stad. De eindbeslissing ligt bij de winkelier zelf."

In 2004 zijn de volgende koopzondagen afgesproken:
* 28 maart

* 25 april, met stoffenmarkt

* 23 mei (een week eerder vanwege Pinksteren)
* 27 juni

* 25 juli

* 29 augustus

* 26 september

* 31 oktober, met stoffenmarkt

* 28 november

* 12 december

* 19 december

De koopavonden zijn elke donderdag. In december zijn er extra koopavonden in verband met Sinterklaas en Kerstmis.

Voor meer informatie over de winkeltijden kunt u terecht bij de heer W.v.d.Poel van Economische Zaken, telefoon 071-5167122

Deze pagina is gewijzigd op 25-03-2004