Gemeente Leiden

Intentieverklaring Duurzaam Bedrijvenpark Oostvliet ondertekend

Publicatiedatum: 26 maart 2004

Deze week is de intentieverklaring voor het Duurzaam Bedrijvenpark Oostvliet ondertekend. Er liggen volop kansen om het milieu zo min mogelijk te belasten, en toch de economie een impuls te geven, vinden de deelnemers bestaande uit bedrijfsleven en gemeente. Dit is dan ook een belangrijk streven bij de ontwikkeling van het park.

BOUWEN EN WONEN - Namens de gemeente zetten de wethouders Alexander Geertsema (EZ) en Wim de Boer (Milieu) hun handtekening. Andere ondertekenaars waren de heer Plug, vice-voorzitter van de Leidse Vereniging van Ondernemers (LVI) en de heer Berkhout, directeur van de Kamer van Koophandel voor Rijnland.

De ondertekening wordt feestelijk gevierd&

De ondertekening wordt feestelijk gevierd... Foto: Wim van Noort

Voor de totstandkoming van de intentieverklaring hebben de LVI, de Kamer van Koophandel, de Milieudienst West Holland en de gemeente Leiden met elkaar aan tafel gezeten om te praten over het begrip duurzaamheid en het Bedrijvenpark Oostvliet. Uitgangspunt was het uitgebreide onderzoek van het bureau Ecofys. Dit bureau heeft onderzocht hoe het milieu zo min mogelijk belast kan worden, onder andere door het verminderen van de CO2-uitstoot en door goede isolatie.

Afspraken hierover zijn in de intentieverklaring vastgelegd.

Kwaliteit bewaken

In de Leidse regio is dringend behoefte aan ruimte voor bedrijven. Gezien de schaarse ruimte wil de gemeente Leiden nieuwe bouwlocaties duurzaam en ruimte-intensief inrichten. Dit houdt onder andere in dat de bedrijven in Bedrijvenpark Oostvliet gebruik maken van een centrale, duurzame energievoorziening. Dit is beter voor het milieu, en door gezamenlijk gebruik van de energievoorziening zijn bedrijven voordeliger uit. Ook voor de gemeente levert gezamenlijk gebruik een kostenbesparing op, omdat zij niet hoeft te investeren in de infrastructuur.

Wil het duurzame verhaal een succes worden, dan is een parkmanagement-organisatie nodig. Alle deelnemers onderschrijven deze eis. Het parkmanagement zal zich onder andere bezig houden met het bewaken van de kwaliteit van het bedrijvenpark. Ook faciliteiten als een catering of kindercrèche kunnen een onderdeel zijn van parkmanagement.

Stap verder

De ondertekening van de intentieverklaring is een belangrijke mijlpaal voor de ontwikkeling van het bedrijvenpark, waarbij duurzaamheid hoog in het vaandel staat. De verklaring is een bewijs dat milieu en economie prima samen kunnen gaan. Sterker, ze kunnen elkaar versterken!

Er zal nog veel werk verzet moeten worden, maar een eerste stap naar een CO2-neutraal bedrijvenpark is gezet.

Deze pagina is gewijzigd op 25-03-2004