Gemeente Leiden

Fikse kritiek op kredietoverschrijdingen

Uit de gemeenteraad

Publicatiedatum: 26 maart 2004

Paul van Meenen, de voorzitter van de fractie van D66, doet oproep aan de Raad om ook de hand in eigen boezem te steken. De sfeer in de raadsvergadering van 23 maart werd vooral bepaald door flinke kritiek op de kredietoverschrijdingen.

GRIFFIE - Alle negen fracties in de Gemeenteraad hadden spreektijd aangevraagd om hun kritiek te uiten op zowel de inhoud van het raadsvoorstel 'Voortgangsrapportage investeringen' als de gevolgde procedure. Veelvuldig werd daarbij genoemd dat de inhoud slecht te begrijpen is en er te weinig tijd is geweest om zon belangrijk raadsvoorstel te beoordelen. De oproep van de fractie D66 aan de Raad om de controlerende taak beter te gaan uitvoeren en met elkaar (het College en de Raad) van de lessen te leren, kreeg uiteindelijk bijval van veel fracties. Wethouder Van der Sande beloofde daarbij ook beterschap. Het College heeft verder toegezegd de Raad beter inzicht te geven in de oorzaak van de overschrijdingen.

Amendement

Een door de fractie van GroenLinks ingediend amendement werd dan ook door iedereen ondersteund. Dit betekent dat het besluit over de besteding van de restantgelden ten behoeve van de stadsvernieuwing is uitgesteld. De fracties van CDA, SP en LWG/DG bleven ondanks deze wijziging van het besluit bij hun standpunt geen steun te verlenen aan het voorstel.

Evenementenstimulering en horecaloket

Leiden moet een bruisende stad worden. Dit beleidsvoornemen uit het Collegeprogramma 2002-2006 heeft geresulteerd in het voorstel om zowel een evenementenstimulator als een horecacoördinator aan te stellen. Met name naar aanleiding van het advies van de Commissie voor Economie en Verkeer werden deze besluiten gesplitst. Desondanks diende Rianne Becht van GroenLinks een amendement in, waarin zij voorstelt het besluit over de aanstelling van de evenementenstimulator te schrappen. Dit voorstel kreeg steun van de fracties CDA, PvdA, LWG/DG, SP en CU. Dit betekent dat alleen is besloten dat een horecacoördinator wordt aangesteld. Na de Taken- en Efficiencydiscussie zal opnieuw gesproken worden over de aanstelling van de evenementenstimulator en de daarbij behorende gelden.

Voorbereidingsbesluiten Trafo-locatie, Stevenshof en Leiden-Noord

De Raad is akkoord gegaan met de voorstellen voor het nemen van voorbereidingsbesluiten voor gebieden in Leiden-Noord, Stevenshof en de Trafo-locatie (met trafo-locatie wordt bedoeld het gebied rond het station waar in de toekomst een uitgaanscentrum met kantoren en een parkeergarage zal komen). Door het nemen van deze besluiten is het mogelijk een aantal bouwplannen te realiseren. Jacques de Coo van de fractie van LWG/DG is met name tegen de voorstellen voor Stevenshof en de Trafo-locatie. Bij het besluit over de Trafo-locatie stemden ook de fracties van CU en SP en CDA tegen. De overige fracties VVD, PvdA, D66, GroenLinks en Leefbaar Leiden zijn voor de voorstellen, maar het laatste woord, met name over de Trafo-locatie, zal nog niet gezegd zijn.

Volgende raadsvergadering

De volgende raadsvergadering vindt plaats op 20 april. Dit wordt een belangrijke, en waarschijnlijk ook lange vergadering. Daarom is uit voorzorg dinsdag 21 april gereserveerd voor de uitloop van deze vergadering. Het voorstel over Taken- en Efficiencydiscussie komt aan de orde. Dit betekent dat besluiten worden genomen over de door het College voorgestelde bezuinigingen. Het streven is begin april een hoorzitting/inspraakavond te houden. Burgers en organisaties kunnen dan hun mening geven en worden hiervoor ook van harte uitgenodigd. Het is wel raadzaam om vanaf begin april de aankondigingen in de Stadskrant goed in de gaten te houden. Diegenen die al schriftelijk gereageerd hebben tijdens de inspraakprocedure, zullen schriftelijk bericht ontvangen.

Het raadsvoorstel over de Rijn-Gouwe Lijn zal opnieuw op de agenda komen. Veel inwoners volgen al geruime tijd de ontwikkelingen van deze toekomstige lightrailverbinding tussen Gouda en de kust en die ook Leiden zal aandoen. De Rijn-Gouwe Lijn zal voorlopig nog wel onderwerp van discussie zal blijven.

Vragen en opmerkingen

Als u vragen en opmerkingen heeft met betrekking tot genomen besluiten, agendas van commissies en/of raadsvergaderingen, kunt u contact opnemen met de griffie op telefoonnummer (071) 516 51 07.

Voor het raadplegen van agendas van de commissies en/of raadsvergaderingen kunt u ook op de gemeentelijke website kijken: www.leiden.nl/raad.

Na iedere gemeenteraadsvergadering brengen we u op de hoogte van de genomen besluiten, de discussies en te nemen acties. Op deze manier willen we u als Leidenaar meer betrekken bij wat de raad voor u en de stad doet.

Deze pagina is gewijzigd op 25-03-2004