Gemeente Haarlem


26 maart 2004
Sector Publieksdienst

83/2004
Gemeente Haarlem, college van burgemeester en wethouders

Persbericht


Per 1 januari 2005 nieuwe regels voor mensen in de bijstand
Gemeente Haarlem stelt nieuwe rechten en plichten voor arbeidsinschakeling vast

Op 23 maart 2004 heeft het college van burgemeester en wethouders de uitgangspunten vastgesteld van het reïntegratie- en sanctiebeleid voor mensen met een bijstandsuitkering. Deze uitgangspunten vormen de basis van gemeentelijk regels die worden opgesteld vanwege de nieuwe bijstandswet, de Wet werk en bijstand (WWB). De belangrijkste doelstelling van het nieuwe beleid is het voorkomen van langdurige werkloosheid.


Het doel van de WWB

De WWB introduceert een aantal verscherpingen ten aanzien van de algemene arbeidsplicht, het accepteren van werk en het verlenen van ontheffingen. Deze zijn wettelijk vastgelegd. Het is aan de gemeenten om de individuele beoordelingen uit te voeren. Dit gebeurt op basis van criteria die in gemeentelijke verordeningen vastgelegd moeten worden. Ter voorbereiding hierop heeft het college nu haar uitgangspunten bepaald.

Het reïntegratiebeleid
Haarlemse burgers kunnen een beroep doen op de gemeente voor ondersteuning bij het zoeken van werk. De gemeente bepaalt welke ondersteuning het meest geschikt en wenselijk is. Zo kunnen alleenstaande ouders met een bijstandsuitkering een beroep doen op gesubsidieerde kinderopvang. Herintredende vrouwen kunnen een reïntegratietraject aangeboden krijgen. Mensen die een bijstandsuitkering aanvragen worden vanaf 1 januari 2005 direct aan werk geholpen, al dan niet met behoud van uitkering. Gezien de schaarste van de beschikbare middelen stelt het college voor om de prioriteit te leggen op jongeren en mensen die nieuw in de bijstand terechtkomen.

Het sanctiebeleid
Het recht op een bijstandsuitkering is gekoppeld aan een aantal verplichtingen. Denk bijvoorbeeld aan het opgeven van andere inkomsten naast de uitkering. Of aan het actief meewerken aan de terugkeer naar de arbeidsmarkt. De gemeente kan sancties opleggen als een bijstandsgerechtigde zich niet houdt aan de verplichtingen of de gemaakte afspraken. Dit wordt vastgelegd in de zogenoemde afstemmingsverordening.

Hoorzitting
De raadscommissie sociale zaken (OWSR) wil de visie van maatschappelijke organisaties horen voor beide notities. Daarom organiseert de commissie een hoorzitting op woensdag 31 maart, van 19.30 tot 20.30 uur in het stadshuis. Haarlemse belangenorganisaties en maatschappelijke instellingen zijn hiervoor uitgenodigd.

Procedure
Nadat de raadscommissie erover gesproken heeft zullen de definitieve verordeningen worden vastgesteld en aan de gemeenteraad worden voorgelegd. Nadere informatie over dit onderwerp zal dan ook beschikbaar komen.


---- --