Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, maart 2004

Originele (vintage) prints van Nederlandse topfotografen op Vintagephoto.nl

"Een 'vintage print' is een fotoafdruk die door de fotograaf zelf of in opdracht van de fotograaf gemaakt wordt, op een moment dat zo dicht mogelijk bij het ontstaan van het negatief ligt."
- Willem Diepraam, fotograaf en verzamelaar -

Nederlandse topfotografie is nu ook online te bekijken en te koop. Werk van fotografen dat tot dusverre alleen bij een selecte kring van fijnproevers en deskundigen bekend was is nu ook voor een breder publiek bereikbaar. Zonder tentoonstellingsagenda bij te houden en stad en land af te reizen, om maar geen expositie te hoeven missen, kan vanuit de rust thuis een keuze gemaakt worden uit een breed aanbod van gevestigde namen en aanstormend talent. Op Vintagephoto.nl - de eerste online galerie voor Nederlandse vintage fotografie - kunnen verzamelaars en liefhebbers terecht voor zowel oud als nieuw origineel werk van Nederlandse topfotografen zoals o.a. Marcel van der Vlugt, Aernout Overbeeke, Robert van der Hilst, Hendrik Kerstens, Kees Scherer, Frits Berends, Toto Frima, Bert Teunissen en Jaap Vliegenthart. Ook biedt Vintagephoto.nl advies aan fotografen en verzamelaars, een interactief forum, een activiteitenagenda en een digitale nieuwsbrief.

Fotografie is in trek

De afgelopen jaren heeft fotografie op alle fronten een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Naast musea en andere traditionele fotografieverzamelaars staan er steeds meer nieuwe kopers op. Vooral de internationale interesse voor de Nederlandse fotografie groeit. Daarnaast wordt fotografie steeds meer gezien als een nieuwe vorm van investeren. Roy Kahmann, fotoverzamelaar en initiatiefnemer van Vintagephoto.nl, signaleerde het beperkt aantal veilingen en het enorme aantal exposities op fotografiegebied en besloot hierop in te springen met Vintagephoto.nl. Door het online tentoonstellen en verkopen van origineel werk van Nederlandse topfotografen wordt het aanbod overzichtelijker en toegankelijker.

Platform voor Nederlandse fotografie

Kahmann wil met Vintagephoto.nl een platform voor de Nederlandse fotografie neerzetten. Op de site vinden bezoekers het verzamelwaardige werk van zo'n dertig, geselecteerde, Nederlandse fotografen. Dit aantal wordt de komende maanden nog verder uitgebreid tot ruim vijftig. Vintagephoto biedt een breed aanbod in verschillende disciplines: de autonome fotograaf, de 'documentary' fotograaf en de commerciële fotograaf met verassend eigen werk. En natuurlijk niet te vergeten de 'young talents', want vandaag de dag willen de nieuwe fotografiekopers talent ook zelf ontdekken en in hun werk investeren. Bij iedere tentoongestelde foto staat - naast informatie over datum, formaat en materiaal - vermeld of deze gesigneerd en genummerd zijn. Aankoop van foto's via de website geschiedt volgens een beveiligd systeem.

Exposities en fotoboeken

Als aanvulling op de online galerie organiseert Vintagephoto.nl ook offline activiteiten, bestaande uit onder meer exposities, portfolio reviews, lezingen en het uitgeven van fotoboeken. Onlangs exposeerde Vintagephoto al met 'Paula's Pictures' van Hendrik Kerstens en 'Domestic Landscapes' van Bert Teunissen i.s.m. gallery artspace witzenhausen te Amsterdam. De boeken met daarin de geëxposeerde beelden zijn onder meer verkrijgbaar bij bookstores als Artbook en Fotografia te Amsterdam.

Raad van Advies

De Raad van Advies van Vintagephoto.nl geeft advies aan fotografen met betrekking tot de wereld van (internationale) verzamelaars. Deze raad bestaat uit onder anderen: Adriaan Monshouwer, Pim Milo, Barbara Jonckheer, Jaap Witzenhausen, Kees Rijken, Bert Rorije, Arpad Gerecsey, Aernout Overbeeke en oprichter Roy Kahmann. Allemaal pure fotografiekenners en specialisten, die gedurende vele jaren binnen hun eigen discipline hun sporen in de fotografiewereld hebben verdiend.

Van Helmut Newton tot fotografiestudent

Roy Kahmann (1959) kocht twintig jaar geleden zijn eerste foto van Ed van der Elsken. Fotografie werd een passie die uitgroeide tot een collectie van zo'n 500 foto's. Het merendeel hiervan bestaat uit zwart-wit prints; van commerciële en autonome fotografie, tot antiquarisch werk. Niet alleen werk van topfotografen werd aangekocht, maar ook van nieuw talent. Zo kocht Kahmann vijftien jaar geleden foto's van de toen nog onbekende studenten Sander Veeneman en Bert Teunissen. Vandaag de dag behoren zij tot de meest succesvolle fotografen in Nederland, wiens werk in menige (museum)collectie een vaste plaats heeft gevonden. Op Vintagephoto.nl is onder de kop 'Young Talent' werk te vinden van fotografen die recentelijk afgestudeerd zijn of pas een paar jaar het vak beoefenen, maar wiens werk voldoet aan het predikaat 'museale waarde'. Kahmann's oog voor talent werd ontwikkeld door zijn beroep als vormgever en artdirector in de communicatiewereld. Mede door vele vakmatige contacten met fotografen kwam hij op het idee om Vintagephoto.nl op te zetten.

Roy Kahmann is directeur en eigenaar van communicatieadviesbureau 'Het Hoofdbureau' in Amsterdam en heeft diverse deelnemingen in andere communicatiebedrijven. Ook geeft hij fotoboeken uit, treedt hij regelmatig op als gastcurator en is hij lid van portfolio review panels. De eigen collectie van Kahmann is nog nooit tentoongesteld.

Einde

Noot voor de redactie (