Partij van de Arbeid


Den Haag, 26 maart 2004


Vragen van de leden Timmer en Kalsbeek (beiden PvdA) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en aan de minister van Justitie


1 Bent u op de hoogte van het feit dat er op verschillende plekken in ons land particuliere opvanghuizen voor jeugdigen zijn zonder AWBZ-erkenning, die soms gefinancierd worden met PGB-gelden en soms door particulieren?


Hoe gaat het kabinet om met de bestedingsvrijheid van deze PGB s en hoe verhoudt zich dit tot het stellen van eisen aan kwaliteit van opvanghuizen?


2 Op grond van welke regelgeving en door wie wordt toezicht gehouden op de kwaliteit van deze opvanghuizen? Bent u met ons van mening dat het op dit moment zowel op lokaal als op rijksniveau aan instrumenten ontbreekt om deze instellingen te controleren en eventuele misstanden aan te pakken?


3 Bent u op de hoogte van het feit dat deze opvanghuizen ontstaan vanwege een tekort aan opvangplaatsen in de reguliere jeugdzorg en deze reguliere instellingen daarom kinderen verwijzen naar particuliere opvang?


4 Vindt u dat er altijd eisen gesteld moeten worden ten aanzien van kwaliteit van de verleende zorg en de kwaliteit en deskundigheid van de hulpverleners en eigenaren evenals aan de kwaliteit van het gebouw waarin deze jeugdigen verblijven? Zo ja, welke eisen zijn dat? Zo nee, waarom niet? Bent u met ons van mening dat ook hier voor de hulpverleners en eigenaren zou moeten gelden dat zij een bewijs van goed gedrag dienen te kunnen overleggen?


5 Bent u met ons van mening dat bij onwenselijke situaties de jeugdinspectie of een andere inspectie op deze opvanghuizen zou moeten kunnen controleren?