van Test-Aankoop in verband met onvoldoende hygiëne in veel rusthuiskeukens.
Mime-Version: 1.0

Time : 2:01:28 PM
Date : Friday, March 26, 2004
Sender Name: FAVV-AFSCA

FAVV: Het Voedselagentschap deelt de bezorgdheid van Test-Aankoop in verband met onvoldoende hygiëne in veel rusthuiskeukens.

Het activiteitenverslag 2002 van het agentschap alsook zijn Nieuwsbrief van september 2003 lichtten reeds uitvoerig het probleem toe waarbij werd gewezen op het feit dat niettegenstaande de algemene hygiëne in grootkeukens in het algemeen redelijk tot vrij goed was deze keukens vaak niet beschikken over een uitgewerkt autocontrole- en HACCP-plan zoals voorzien in de reglementering. Naar aanleiding van deze bevindingen besliste het Voedselagentschap deze problematiek grondig aan te pakken. Ten einde een zo groot mogelijk resultaat te bereiken werd geopteerd om een repressief optreden te laten voorgaan door een intensieve
sensibiliseringscampagne.

Deze campagne is momenteel aan de gang waarbij verschillende beroepsorganisaties van de sector (kinderopvang, rust- en ziekenhuizen enz.maar ook de Horeca) breed werden geconsulteerd maar ook geïnformeerd over de vernieuwde aanpak van het Voedselagentschap om controles uit te voeren.
Zo werd uitgelegd hoe hierbij vertrekkende van de reeds bestaande gidsen voor goede hygiëne praktijken, gewerkt zal worden met checklists waarin de punten die gecontroleerd worden staan opgelijst met hun beoordelingscriteria.. Deze lijsten samen met een reeks standaarden worden aan de sector ter beschikking gesteld zodat zij zich kunnen voorbereiden.

De campagne wordt ondersteund door een uitvoerig dossier dat raadpleegbaar is op de website van het Voedselagentschap: www.favv.be . Tevens werd de editie maart 2004 van de Nieuwsbrief bijna volledig gewijd aan het onderwerp. Deze Nieuwsbrief wordt momenteel zeer breed verspreid in de sector. Een elektronische versie is te vinden op de website waar eveneens papieren versies kunnen worden aangevraagd.

Zoals aangegeven zal de campagne zeer binnenkort gevolgd worden door controles die verder gaan dan louter steekproeven. Het Voedselagentschap zorgt dus wel degelijk voor "de stok achter de deur".

contactpersoon voor de pers: pascal houbaert 0475 20 66 73

URL: http://www.favv.be Picture: (None)
Attachments: (None)