Ministerie van Defensie


---


---

Ambulance-heli van Sipovo naar Banja Luka verplaatst

26-3-2004 13:05:00

In Bosnië is de Cougar-helikopter van de luchtmacht deze week verplaatst van het militaire ziekenhuis in Sipovo naar het ziekenhuis in Banja Luka. De helikopter stond voor het Icident Response Team van SFOR continu stand-by bij hospitaal in Sipovo. Omdat dit ziekenhuis binnenkort gaat sluiten, is de Cougar verplaatst naar Banja Luka. De helikopter maakt deel uit van het luchtmachtdetachement in Bugonjo.

De helikopter voor het Incident Response Team staat 24 uur per dag klaar om snel van dienst te kunnen zijn bij ongelukken, calamiteiten of patiëntenvluchten. Naast de reguliere bemanning van twee vliegers en een loadmaster, is bij vluchten waarbij patiënten of gewonden worden vervoerd, minimaal een verpleegkundige aan boord. Daarnaast kan ook aanvullend personeel van de brandweer, explosieven opruimingsdienst of medische dienst mee als dat nodig blijkt.

Het helikopterdetachement van de luchtmacht is sinds januari 2001 in Bosnië gestationeerd. In eerste instantie ging het om Cougar-helikopters, deze werden later afgelost door de grotere CH-47 Chinook. Sinds 1 juli 2002 worden wederom Cougars ingezet. Het detachement in Bugonjo bestaat uit twee Cougar heli's van de vliegbasis Soesterberg en 30 militairen.