Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie

LBR-Bericht

Rotterdam, 26 maart 2004

VN bezorgd over houding ten opzichte van minderheden

Racismecomité maakt conclusies over Nederland bekend

Het VN-Comité voor de uitbanning van rassendiscriminatie heeft zijn rapportage over Nederland gepubliceerd. Het Comité prijst een aantal positieve maatregelen, zoals de hogere strafmaat voor structurele vormen van discriminatie en wijzigingen in de Algemene wet gelijke behandeling. Daarnaast uit het Comité ook bezorgdheid over de situatie in Nederland.

Zo wordt gewezen op uitingen van een discriminatoire houding ten aanzien van etnische minderheden. De regering wordt aangemoedigd tendensen die racistisch gedrag kunnen oproepen tegen te gaan.

Het Comité geeft aan dat het niet-verlengen van de Wet SAMEN nadelige gevolgen kan hebben voor de arbeidsdeelname van etnische minderheden. De VN roept de regering op om afdoende beleidsmaatregelen te nemen die voor een evenredige vertegenwoordiging op de arbeidsmarkt moeten zorgen.

Ook het besluit van de Nederlandse regering om een groot aantal uitgeprocedeerde asielzoekers terug te sturen stuit op ongerustheid van het Comité. Het wijst op de risico's voor schending van hun rechten en voor het uiteenvallen van gezinnen. Het Comité verzoekt Nederland dan ook om personen niet uit te zetten als er vrees bestaat voor aantasting van hun lichamelijke integriteit, om gezinnen niet uit elkaar te halen en om minderjarigen voldoende bescherming te geven.

Daarnaast wijst het Comité, net als in het voorgaande rapport, op de grote uitstroom van allochtone politieagenten. Dit, terwijl het van belang is om de politiekorpsen een afspiegeling van de samenleving te laten zijn, aldus het Comité.

Het LBR, dat in zijn schaduwrapport aan het Comité enkele van deze punten naar voren bracht, onderschrijft de conclusies.