Nieuw-Vlaamse Alliantie


Nieuwsflits uit het Vlaams Parlement (In de week van 22 tot 26 maart) (26/03/04)

11 juli wordt een vrije dag voor het personeel van provincies, intercommunales, steden, gemeenten en alle Vlaamse instellingen. Ons voorstel van decreet hierover werd dinsdag in de Commissie Institutionele en Bestuurlijke Hervormingen en Ambtenarenzaken unaniem goedgekeurd. Volgens hoofdindiener Kris Van Dijck is dit decreet het begin van 11 juli als échte Vlaamse feestdag. Op federaal niveau is het N-VA-voorstel voor een verlofregeling voor alle Vlaamse werknemers op 11 juli echter niet aanvaard, ondanks tal van mooie beloften van de paarse meerderheid. Ons voorstel van decreet zal vermoedelijk op 21 april door de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement worden goedgekeurd, zodat nog dit jaar alle ambtenaren van de zogenaamde ondergeschikte besturen over een verlofdag op 11 juli zullen beschikken.

Diezelfde bijzonder drukke dag werd het voorstel van Kris Van Dijck, Chris Vandenbroeke en Jan Loones behandeld over het invoeren van een opleidingsvergoeding bij de overgang van de ene sportvereniging naar de andere binnen eenzelfde sportfederatie. Voorstellen in dezelfde richting, met een ietwat andere invalshoek, waren ook ingediend door de CD&V- en VLD-parlementsleden. De indieners van de verschillende voorstellen van decreet gaan nu tesamen één voorstel indienen en het is de bedoeling dit voorstel nog deze bestuursperiode goed te keuren. Of hoe de N-VA zaken in beweging krijgt!

Vlaams volksvertegenwoordiger Jan Loones kaartte dinsdag via een Vraag om Uitleg aan de Vlaamse Minister van Mobiliteit G. Bossuyt de gecontesteerde nieuwe verkeerswet aan, en dit naar aanleiding van de zone 30-regeling.
De N-VA betracht een verstandige en geloofwaardige regelgeving. Voor schoolomgevingen betekent dit, naast aangepaste infrastructuurwerken, ook beperkingen in de tijd, wat dan ook kan worden geregeld met oplichtende panelen (op zonne-energie). De minister zegde toe het voorstel te steunen, met een aangepaste dienstorder aan zijn administratie.

Jan Loones volgde donderdag ook de bespreking van het ontwerp van het Erfgoeddecreet in de commissie voor Cultuur, Media en Sport. De minister gaf verduidelijking bij de tekst en diverse tekstverbeteringen werden aangenomen. De bespreking in commissie wordt volgende week donderdag afgerond.

Jan Loones nam diezelfde dag in de Commissie Economie, Landbouw, Werkgelegenheid en Toerisme ook de verdediging op van de Vlaamse Kustvissers, in een zoveelste visserij-interpellatie, nu aan de nieuwe visserijminister Jef Tavernier. Ook hij beloofde maatregelen te nemen, o.m. binnen zijn beperkte visquotabevoegdheden.

Auteur:
Vlaamse parlementsleden
Kris Van Dijck, Chris Vandenbroeke en Jan Loones

Meer informatie:
Contactpersoon: Peter Buysrogge
Telefoon: 02 552 42 07
Fax: 02 217 35 10
E-post: Peter.Buysrogge@vlaamsparlement.be
Url: www.n-va.be