Stichting Wakker Dier

WAKKER DIER WINT TEGEN UITBREIDING LEGBATTERIJBEDRIJF Persbericht - 26 maart 2004

De Raad van State heeft Stichting Wakker Dier in het gelijk gesteld in een rechtszaak samen met omwonenden tegen de uitbreiding van een legbatterijbedrijf in de gemeente Houten. De vergunning is vernietigd en de uitbreiding van 21.000 naar 42.000 kippen in legbatterijen kan hierdoor niet doorgaan.
Wakker Dier was verbijsterd dat, met de vogelpest nog vers in het geheugen, kippenhouders nog steeds nieuwe legbatterijen bouwen en ging tegen de vergunning in beroep. De Raad van State had eerder al in een voorlopige voorziening Wakker Dier in het gelijk gesteld. Wakker Dier hoopt dat de kippenhouder nu eieren voor zijn geld kiest en overschakelt op diervriendelijkere huisvesting, bijvoorbeeld met scharrelkippen. Afgelopen jaar zegden alle supermarkten Wakker Dier toe om het batterij-ei per 2004 uit de schappen te halen en te vervangen door scharreleieren. Zo zullen vanaf volgende week geen kooi-eieren meer te vinden zijn in winkels van Super de Boer, Edah en Konmar. Vele kippenhouders zullen daarom overschakelen van legbatterijen naar scharrelkippen. Naar schatting zullen meer dan 4 miljoen kippen een beter leven krijgen. Ook horecagroothandels als Makro, Lucas Klamer en Sligro en cateraar Sodexho zegden toe over te schakelen op scharreleieren.

In Nederland worden jaarlijks 10 miljard eieren geproduceerd door 39 miljoen legkippen. Hiervan zit nog meer dan de helft in legbatterijen. Door de omschakeling van de supermarkten zullen er op korte termijn meer dan 4 miljoen kippen (die meer dan 1 miljard eieren leggen per jaar) van de legbatterijkooi naar scharrelhuisvesting verhuizen. Wakker Dier richt zich daarom nu in haar meerjarencampagne tegen de legbatterij op de export-eieren en de ei-productenhandel. In Nederland zal Wakker Dier dit jaar actie gaan voeren tegen de verwerking van batterij-eieren in producten als koekjes en mayonaise. De eerste successen zijn daarin al bereikt.

Wakker Dier startte in 2002 een meerjarencampagne tegen de legbatterij. Supermarkten werden benaderd met het verzoek over te schakelen op een volledig scharrelschap. Nadat eerst C1000 en Laurus maatregelen namen om de verkoop van scharreleieren te stimuleren namen de eerste supermarkten het batterij-ei uit de schappen; Dirk van de Broek, Plus, Garantmarkt, Bas van der Heijden. Daarna volgden ook de rest in het voorjaar van 2003. Uiteindelijk zijn alle supermarkten om en worden er vanaf 2004 geen batterij-eieren meer verkocht in Nederlandse supermarkten. Bij elkaar worden er jaarlijks ongeveer 2 miljard eieren verkocht in supermarkten in Nederland. Voorafgaand aan de start van de campagne van Wakker Dier in 2002 waren hiervan nog meer dan 1 miljard eieren afkomstig uit de legbatterij.