Gemeente Haarlem


26 maart 2004
Sector Stadsbeheer

84/2004
Gemeente Haarlem, college van burgemeester en wethouders

Persbericht


Vermindering geluidsproblemen Spaarndam dichterbij

gemeente Haarlem zeer tevreden met voorkeur CROS

Op 25 maart heeft de CROS -het overlegplatform over Schiphol -vergaderd over twee routevarianten, die de geluidsproblemen in Spaarndam als gevolg van het vliegverkeer vanaf de Polderbaan moeten oplossen. De twee varianten komen beide neer op het naar het oosten verplaatsen van de route. Hierdoor zal het aantal geluidsbelaste woningen in Spaarndam aanmerkelijk afnemen. De CROS heeft haar voorkeur uitgesproken voor de zogenaamde variant A.

Ruud Grondel, die als wethouder van de gemeente Haarlem mede namens de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude aan de vergadering deelnam, toont zich uitermate verheugd met de gemaakte keuze: "Door de keuze van de CROS voor variant A, kan de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat er nu niet meer omheen mee te werken aan de vermindering van de geluidsproblemen in Spaarndam. Als de verdere besluitvorming in Den Haag soepel verloopt, zal de nieuwe route kort na de zomer een feit kunnen zijn".

De wethouder spreekt daarnaast zijn dank uit aan de regio IJmond. Deze heeft de nu gekozen oplossing niet geblokkeerd, hoewel in sommige delen van dat gebied een beperkte toename van de geluidhinder zal optreden. Gemeten over de gehele omgeving van Schiphol leidt variant A overigens wel tot een verbetering van de geluidssituatie. Daardoor wordt aan de voornaamste doelstelling van de CROS voldaan, namelijk het voorkomen van vermijdbare hinder.

De Haarlemse wethouder ondersteunt tenslotte het voorstel om - in het kader van de evaluatie van de wetgeving over Schiphol in 2005 - andere alternatieve routes, waaronder bijvoorbeeld een die vanuit de gemeente Velsen is aangedragen, nader te bestuderen.

Julia de Jong/Comunicatieadviseur
023-5114903
juliadejong@haarlem.nl
---- --