Gemeente Dordrecht


---

Bibliotheek trefpunt voor informatie en kennis

Vincent Brinkhof
De Openbare Bibliotheek Dordrecht moet een stevige rol gaan vervullen in het informatie- en kennisaanbod. Er komt vanaf 2008 één centrale vestiging met bibliopunten verspreid in de stad. De bibliotheek gaat haar abonnementstarieven differentiëren, voorziet in een virtuele bibliotheek en heeft een aparte voorziening voor tieners. Dat is in hoofdlijnen hoe het college van Burgemeester en Wethouders de toekomst ziet van de bibliotheek. De gemeenteraad zal uiteindelijk de visie moeten vaststellen.

Bibliopunten
Naast een centrale bibliotheek moeten er een aantal bibliopunten verspreid over de stad komen. Een bibliopunt is een kleine bibliotheekvestiging waar een gereserveerd boek kan worden afgehaald, een kleine gerichte collectie aanwezig is en de belangrijkste kranten kunnen worden gelezen. Een bibliopunt, dat afhankelijk van de vraag vanuit het verzorgingsgebied qua omvang en aanbod kan verschillen, gaan de filialen in de toekomst vervangen

Virtuele bibliotheek
De bibliotheek heeft van oudsher een informatiefunctie en een educatieve functie. Dit aanbod wordt gevarieerder. Er moet een virtuele bibliotheek komen en een deel van de jeugdcollectie moet worden aangeboden via de basisscholen. Mogelijk wordt de bibliotheek ook een van de aanbieders in de mediatheek in het Leerpark. Taal- en letterenbeleid wordt, al vanaf 2007, een nieuw speerpunt.

De bibliotheekvisie is ontwikkeld in samenspraak met de stad en de directie van de bibliotheek. Inwoners en gebruikers konden via internet reageren op stellingen. Maar ook via een enquête hebben gebruikers kunnen aangeven welke eisen zij stellen aan een bibliotheek. Een belangrijke uitkomst hiervan is dat de visie inspeelt op de verschillende groepen gebruikers zoals jeugd.

Aanleiding voor de bibliotheekvisie was de wens van de directie van de bibliotheek om de centrale bibliotheek, die nu gehuisvest is aan de Groenmarkt, te verplaatsen naar een ruimere locatie. Daarvan vindt het college van B&W dat dit alleen aan de orde kan komen als de Dordtse bibliotheek een regionale functie krijgt. Daarnaast spelen ook andere zaken een rol om een bibliotheekvisie te ontwikkelen, zoals ICT ontwikkelingen, internet, regionale samenwerking en optimaliseren van de informatiefunctie.