Gemeente Den Haag

maart 2004
Vernieuwd protocol kindermishandeling voor voortgezet onderwijs (24 maart)

Vandaag krijgen alle leerkrachten van het voortgezet onderwijs in de regio Haaglanden het vernieuwde protocol kindermishandeling. Voor de leerkrachten van Haagse scholen gebeurt dit vanmiddag tijdens een voorlichtingsmiddag over kindermishandeling in het Paard van Troje, Prinsegracht 12. Wethouder Klijnsma van Volksgezondheid neemt het vernieuwde protocol om 14.45 uur in ontvangst. Het protocol is een gezamenlijke uitgave van de GGD Den Haag, JSO, expertisecentrum voor jeugd, samenleving en opvoeding, Centrum 16/22 en Bureau Jeugdzorg Haaglanden/ consultatieteam. Deze samenwerking maakt het protocol uniek in regio Haaglanden.

Het vernieuwde protocol gaat voor het eerst ook in op signalen die kinderen uitzenden, wanneer zij getuige zijn van huiselijk geweld. Getuige zijn van huiselijk geweld is ook een vorm van kindermishandeling. Ook het onderwerp loverboys is voor het eerst opgenomen in het protocol. Loverboys is een vorm van seksueel misbruik.

Scholen hebben een taak in signalering van kindermishandeling en het eventueel inschakelen van hulpverlening. Het protocol biedt leerkrachten een handvat voor hoe zij kunnen handelen bij vermoedens van kindermishandeling.

Kindermishandeling komt vaak voor. In Nederland zijn naar schatting ieder jaar 50.000 tot 80.000 kinderen slachtoffer van kindermishandeling. Slechts een klein deel (ongeveer 25%) van de kinderen wordt bij het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling aangemeld. Tenminste 50 kinderen per jaar overlijden aan de gevolgen van kindermishandeling.