Openbaar Ministerie

Landelijk Parket, 26 maart 2004

Geen bewijs in onderzoek kwijtschelding straf G.J. de Kroes

Het onderzoek door de Rijksrecherche naar het niet ten uitvoer leggen van de onherroepelijke gevangenisstraf van 18 maanden van G.J. de Kroes heeft geen bewijs opgeleverd voor strafbare feiten. De strafzaken tegen drie verdachten zijn deze week geseponeerd.

In opdracht van het College van procureurs-generaal begon de Rijksrecherche in oktober vorig jaar onder leiding van het Landelijk Parket een strafrechtelijk onderzoek naar valsheid in geschrift. Daaraan voorafgaande had een intern onderzoek onder verantwoordelijkheid van de hoofdadvocaat-generaal van het ressortsparket in De Haag niet geleid tot een afdoende verklaring voor de wijze waarop De Kroes een "kwijtschelding" van de hem opgelegde gevangenisstraf ten deel is kunnen vallen.

De Kroes is vorig jaar op 1 september aangehouden om alsnog zijn straf uit te zitten. Daarop spande hij een kort geding aan tegen de Staat. Hij overlegde een brief, die zou zijn ondertekend door een officier van justitie, waarin hem de gevangenisstraf werd kwijtgescholden.

Hangende het onderzoek door de Rijksrecherche is de behandeling van het kort geding aangehouden. Op verzoek van de president van de rechtbank in Den Haag zal het proces-verbaal van de Rijksrecherche nu door de landsadvocaat worden ingebracht in het kort geding.

Ook de Rijksrecherche heeft de openstaande vragen over de "kwijtschelding" niet kunnen beantwoorden.

Voor informatie: Wim de Bruin