Gemeente Dordrecht


---

Dordt 4u2: extra impuls jeugd en jongeren

Vincent Brinkhof
Speerpunt voor het Dordtse jeugdbeleid is de Dordtse jeugdagenda. De agenda bestaat uit: deelname aan onderwijs en voorkomen van schooluitval, het verbeteren van de veiligheid op school en de openbare ruimte. En het verbeteren en verbreden van de vrijetijdsbesteding en de leefstijl. Dit staat in de beleidsimpuls DRT 4u2 die het college heeft goedgekeurd.

De gemeente vindt het belangrijk dat er veel aandacht is voor de jeugdigen in de stad. Zij wil de jeugd betrekken bij de ontwikkeling van de stad. Er wordt aandacht besteed aan onderwijsvernieuwing, aan voorzieningen en veiligheid. In DRT 4u2 worden deze ambities uitgewerkt en in acties vertaald.

In de impuls zijn de facetten waar kinderen en jongeren in hun leven mee te maken krijgen, het uitgangspunt. Het kind en de jongere staan centraal en niet de instelling die het beleid uitvoert. In de impuls worden acties en verbeterpunten genoemd die het jeugdbeleid actualiseren, gericht op kinderen en jongeren van 0 tot 23 jaar. Doel van DRT 4u2 is: het bieden van ontwikkelingskansen, ontplooiing, ontmoeting en ontspanning voor alle kinderen en jongeren, zodat ze als volwaardige inwoners kunnen deelnemen aan het maatschappelijk leven in Dordrecht. Daarnaast wil de gemeente beginnende problemen vroeg signaleren (preventie) en zo de risico's beperken en voorkomen dat jeugdigen uitvallen.

Prioriteiten
Prioriteiten in de impuls zijn: het zo snel mogelijk bieden van hulp aan kinderen en jongeren in de wijken en op school die dat nodig hebben, het veilig buitenspelen en meer aandacht voor kinder- en jongerenactiviteiten in de wijk.

Aanleiding
Aanleiding tot de impuls DRT 4u2 zijn de uitkomsten van de evaluatie van het jeugdbeleid (de nota `Jeugd in beeld'1996), de jeugdmonitoren en allerlei maatschappelijke ontwikkelingen die effect hebben op de jeugd. Dit zijn onder anderen:

* meer aandacht voor jongeren die zonder startkwalificatie schoolverlaten;

* toenemende drukte op het gebruik van de openbare ruimte;
* vermindering van de tolerantie tussen kinderen, jongeren en volwassenen in de openbare ruimte;

* toenemend aantal jongeren met een bijbaan en
* het feit dat jongeren vinden dat er in hun buurt niet genoeg of onvoldoende voorzieningen zijn.

Deze ontwikkelingen zorgen ervoor dat het jeugdbeleid dynamisch moet zijn. Geen nieuw beleid, maar andere en nieuwe speerpunten. Uit de evaluatie en de monitoren komt ook naar voren dat veel goed gaat in het jeugdbeleid. Zo voelen jongeren zich betrokken bij de stad, zijn er meer uitgangsgelegenheden en stijgt de deelname aan peuterwerk.

De gemeenteraad stelt uiteindelijk de impuls vast.