Gemeente Dordrecht


---

Dordrecht: een klimaatbewuste gemeente

Vincent Brinkhof
Het college van B&W van de gemeente Dordrecht heeft het gemeentelijk klimaatbeleid 2004-2007) vastgesteld. De aanpak van de gemeente is gericht op vier thema's. Deze thema's zijn gemeentelijke gebouwen en voorzieningen, woningbouw, bedrijven en duurzame energie. De gemeente heeft als doel uitsluitend `schone' energie in te kopen voor gemeentelijke gebouwen. Ook krijgt energie zuinig bouwen meer gewicht bij de gemeentelijke keuze van een projectontwikkelaar of architect.
Windenergie is de meest kansrijke optie van duurzame energiebronnen op het Eiland van Dordt. De gemeente geeft hierbij aan een meer klimaatbewuste gemeente te willen zijn.

Klimaatbewust
De gemeente Dordrecht erkent reeds de voorbeeldfunctie die zij geniet. Zo zijn zeventig Dordtse gebouwen aangesloten op `energiebeheer op afstand' wat leidt tot gemiddeld 25% gasbesparing. Ook is de vervoersregeling voor het woon-werkverkeer van ambtenaren veranderd waardoor het percentage alleen rijdende automobilisten is afgenomen en het percentage fiets/voetgangers is toegenomen. De gemeente wil komen tot actief overleg en informatie-uitwisseling met het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties over energiebesparing en duurzame energie. Over windenergie neemt het college van B&W binnenkort een besluit.

Internationaal
De gemeente Dordrecht zet met het klimaatbeleid niet alleen in op haar directe omgeving. Ook op het internationale vlak wordt een bijdrage geleverd aan de realisering van de gestelde doelen. Zo wordt de Bulgaarse partnerstad Varna door middel van kennisoverdracht geholpen met duurzame ontwikkelingen.

Uitvoeringsprogramma
In april wordt het klimaatbeleid (2004 -2007) aangevuld met een uitvoeringsprogramma klimaatbeleid waarin de concrete activiteiten staan beschreven.