LTO-Nederland

LTO NEDERLAND

LTO wil geen verplichte werkgeversbijdrage nieuwe ziektekosten

De inkomens in de primaire land- en tuinbouw komen nog meer onder druk te staan als het kabinet vasthoudt aan de financiering van zijn plan voor een nieuwe basisverzekering voor ziektekosten. Bovendien is het zeer twijfelachtig of een verplichte werkgeversbijdrage leidt tot het beoogde effect, namelijk meer marktwerking en kostenbeheersing in de zorgsector. Met beide andere werkgeversorganisaties pleit LTO Nederland voor een vrijwillige werkgeversbijdrage.

In een brief van de Raad van de Centrale Ondernemingsorganisaties (RCO), die vandaag is gestuurd aan minister Hoogervorst (VWS), zetten de werkgevers hun bezwaren tegen het kabinetsplan op een rij. Door te kiezen voor verplichte werkgeverspremies wil het kabinet de concurrentie tussen ziektekostenverzekeraars bevorderen. Ultiem doel is via de verzekeraars, ziekenhuizen en andere zorginstellingen een efficiëntere werkwijze te bereiken. De werkgevers vrezen echter dat het kabinet met de voorgestelde financiering van het nieuwe ziektekostenstelsel haar doel - meer marktwerking - voorbij zal schieten.

Samengevat komt het kabinetsplan volgens de RCO neer op een afgedwongen inbouw van stijgende loonkosten, die geen verband houden met de winstgevendheid of productiviteit van een onderneming en die geen deel uitmaken van de onderhandelde arbeidsvoorwaarden. Voorts wijst de Raad op het risico dat het percentage van de bijdrage niet hoger wordt. Een inkomensteruggang als gevolg van een duurder ziektekostenstelsel zou door een volgend kabinet ten koste van de werkgevers 'gerepareerd' kunnen worden.

De huidige verdeling van de ziektekosten tussen werkgevers- en werknemersbijdrage is er een die historisch is ontstaan. 'Het is de vraag of die verdeling nog wel bij de toekomstige arbeidsverhoudingen past', aldus de RCO. Aan de andere kant bestaan in het voorgestelde stelsel onvoldoende prikkels voor werkgevers om door middel van collectieve contracten de zorgverzekeraars en zorgverleners tot concurrerende prestaties te dwingen.

De RCO spreekt zich uit voor een vrijwillige werkgeversbijdrage. Wat de Raad betreft kunnen hierover in de onderhandelingen over de arbeidsvoorwaarden afspraken worden gemaakt. Hierbij moet rekeningen worden gehouden met de concurrentiepositie van bedrijven. De RCO zegt ook bereid te zijn om binnen de Stichting van de Arbeid hierover afspraken te maken

26 mrt 04 15:46