Humanistisch Verbond

Bestuur leeft op met nieuwe leden

Op Algemene Ledenvergadering van 8 november 2003 namen enkele bestuursleden afscheid van het HV. Voorzitter Frits van Vugt, penningmeester Frans van der Walle en bestuurslid Katelijne Heringa werden hartelijk bedankt voor hun inzet de afgelopen jaren. Voor hen in de plaats komen de bestuursleden Rein Zunderdorp en Saskia Daru en penningmeester Jan van Oudenaarden. We hopen dat zij een positieve bijdrage kunnen leveren aan de ontwikkeling van het HV. Hieronder stellen zij zichzelf aan u voor.

Diversiteit
Het Humanistisch Verbond is niet bepaald bekend bij mijn vrienden; de meeste zijnleeftijdsgenoten. Humanisme zegt hen weinig. Desondanks zijn ze op zoek naar zingeving, naar praktische manieren om `goed te leven'. Het Humanistisch Verbond heeft volgens mij nog steeds iets te bieden aan ons, de ongelovigen in onze samenleving. Geen stenen tafels met normen en waarden, maar een plek waar we samen onze visie kunnen uitvogelen. Wat mij betreft hoeft dat niet (alleen) in ellenlange discussies, maar kan dat ook door mee te werken aan praktische zaken. Vrijwilligerswerk is voor mij zo'n manier om je plek in de maatschappij te bepalen. Of zoals het al op vele plekken wordt genoemd: praktisch idealisme. Praktisch idealisme is ook wat mij ertoe heeft bewogen om mij kandidaat te stellen voor het hoofdbestuur van het Humanistisch Verbond. Mijn portefeuille omvat 'diversiteit'. Dat betekent voor mij vooral aanjager zijn. Diversiteit is een begrip dat alleen zinnig is als het zijn weerslag vindt in allerlei aspecten van het beleid van het Humanistisch Verbond. Diversiteit betekent bijvoorbeeld ook dat we nadenken over de onderwerpen waar we ons mee bezighouden. Zijn dat onderwerpen die jonge mensen, en mensen met een andere culturele achtergrond ook bezig houden? Bekijken we die onderwerpen alleen vanuit ons eigen standpunt, of halen we 'de praktijk' binnen en nodigen we actieve medeburgers uit verschillende hoeken en lagen van de samenleving uit om ons te vertellen wat zij er van vinden? Staan we als humanisten midden in de maatschappij?

Saskia Daru

Alert en zichtbaar
Ik behoor tot die talloze Nederlanders die al een leven lang `impliciet' humanist zijn. Vanuit deze overtuiging was ik actief in politiek, bestuur en maatschappelijke organisaties. Nu de verworvenheden van de verlichting, de secularisering en de humanisering regelmatig worden uitgedaagd, heb ik er behoefte aan ook in levensbeschouwelijke zin duidelijk partij te kiezen. Debatten over de grondslagen van onze samenleving, over waarden en normen, nodigen uit tot een expliciete keus. Mijn keus is dan het humanisme en dus het HV.
Hoewel de buitenkerkelijkheid en de aanhang van humanistische ideeën blijven groeien, is de vooruitgang niet langer vanzelfsprekend. Naast de voortgaande humanisering van verschillende godsdienstige stromingen en kerkgenootschappen, worden wij immers ook regelmatig geconfronteerd met bedreiging van humane waarden uit die kringen. Een andere uitdaging betreft de verharding van het sociale en economische klimaat. De grotere individuele verantwoordelijkheid en versobering van de verzorgingsstaat vragen nieuwe vormen van maatschappelijke betrokkenheid en solidariteit. In het kader van de Humanistische Alliantie, waarin het HV samenwerkt met zo'n 40 partners, wordt daar hard aan gewerkt. De rol van het HV daarbinnen is het ontwikkelen en uitdragen van de levensbeschouwelijke visie en het deelnemen aan het maatschappelijk debat.
Het motto `zelf denken, samen leven' vat onze visie goed samen. Vanuit een open, tolerante en respectvolle houding ten opzichte van andersdenkenden, zullen wij de komende tijd alert en zichtbaar opkomen voor de verdediging en verdere ontwikkeling van humane, zeg maar humanistische, waarden. Ik wil daar als vice-voorzitter van het hoofdbestuur graag aan bijdragen.

Rein Zunderdorp

Inhoud bóven penningen
Mijn eerste `echte' schreden op het humanistische pad liggen in Zeeland. Kort nadat ik in 1988 verhuisde naar Middelburg rolde ik er eigenlijk vanzelf in. De voorzitter van het gewestelijk bestuur van Humanitas gewest Zeeland zocht een opvolger en dat werd ik. Ik wilde graag na jaren studie mijn vrije tijd gedeeltelijk `maatschappelijk nuttig' besteden. Door onze verhuizing in 1993 naar Overijssel moest ik deze functie opgeven, maar binnen Humanitas heb je zo een andere. Mijn laatste functie was die van landelijk penningmeester. Dat heb ik 8 jaar tot november vorig jaar met veel plezier gedaan. Vervolgens werd mijn interesse voor het penningmeesterschap van het HV gepeild. De uitkomst is u inmiddels bekend!
Ik heb me nog niet echt verdiept in de inhoudelijke kant van de HV activiteiten (al heb ik om te beginnen, van Praag inmiddels gelezen!). Mijn eerste prioriteit is thuis te raken in de financiële kant van de vereniging. Naar wat ik er vanuit Humanitas van heb waargenomen, heeft het bij het HV de laatste jaren veel gedraaid om het geld of juist het gebrek daaraan. Ook tijdens de HB-vergaderingen die ik heb meegemaakt, is geld een belangrijk onderwerp.
Dat vind ik gewoon jammer, de inhoud is veel belangrijker. Het HV moet een veel belangrijker rol voor zichzelf en het humanisme opeisen in het publieke debat over belangwekkende morele en ethische vraagstukken. Hoewel natuurlijk niet onbelangrijk is de financiële kant van de vereniging toch van ondergeschikt belang. Ik beschouw het als een boeiende uitdaging om samen met de collega HB-leden en de leden van de vereniging te proberen deze kanteling te bewerkstelligen.

Jan van Oudenaarden

Gezocht: voorzitter Steunfonds Humanisme
Het Steunfonds is een werkstichting van het Humanistisch Verbond met als doelstelling het werven en beheren van financiële middelen voor het HV. Het Steunfonds werft particuliere giften, legaten en nalatenschappen. Ook treedt het op als executeur-testamentair. Tevens beheert het Steunfonds het vermogen van de Humanistisch Verbond. Het bestuur van het Steunfonds Humanisme zoekt per 1 juni 2004 een nieuwe voorzitter. Affiniteit met financieel beleid en/of fondsenwerving is wenselijk. Taken o.a.:


· het voorbereiden en leiden van de bestuursvergaderingen;


· contact onderhouden met de 3 medewerkers van het Steunfonds en met de directeur en het bestuur van het Verbond

Het bestuur bestaat momenteel uit 7 leden en komt 4 tot 6 keer per jaar bijeen in Amsterdam. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de huidige voorzitter, Eveline de Jong, via tel: (020) 675 69 56.
---