Groen!

Federale
regering moet zich houden aan Europees verbod op plofkippen

Federale regering moet zich houden aan Europees verbod op plofkippen

Brussel 26 maart 2004

Nu ook in Vlaanderen: "Kippenvlees verzwaard met slachtafval en water"

Groen! europarlementslid Bart Staes wil dat de federale regering een verbod instelt op de verkoop van plofkippen. Dat zegt de specialist voedingsveiligheid in een reactie op het onderzoek van Test-Aankoop naar de verkoop van plofkippen in Belgische supermarkten. "Onder de huidige Europese wetgeving is de praktijk verboden," zegt Staes. "Het is aan de lidstaten om die wetgeving uit te voeren."

Bij plofkippen wordt water opgespoten om het gewicht van het vlees te verhogen. Om het water in de kip te houden, wordt het vermengd met runder- of varkenseiwitten vaak uit slachtafval. "De consument koopt water aan de prijs van kip," zegt Staes. "Dat is schandalig. Bovendien worden mensen die uit overtuiging geen varkens- of rundsvlees willen eten gewoon bedrogen. Producenten brengen bovendien de hele kippensector in diskrediet. Redenen genoeg om die handel te verbieden."

Staes bracht in België de zaak van de plofkippen vorig jaar aan het rollen door een parlementaire vraag te stellen aan de Europese Commissie. "Dit is een typisch Europees probleem. Het kwam aan het licht via een reportage op de BBC, omdat er in het Verenigd Koninkrijk en Ierland Nederlandse plofkippen werden ontdekt. En nu blijkt dat een Duitse supermarktketen ook in Vlaanderen plofkippen verkoopt."

Maar de EU heeft al regels in voege om plofkippen te verbieden. "Volgens Richtlijn 92/116/EG is het verboden om water op te spuiten bij gevolgte" aldus Staes. "Het is nu aan de federale regering om gevolg te geven aan die Richtlijn."

Meer info:

Bart Staes, europarlementslid Groen!
www.bartstaes.be
bart.staes@groen.be