Gemeente Zwolle

Stichting Kamperpoorters, deltaWonen en gemeente slaan handen ineen voor Kamperpoort

De Stichting Kamperpoorters, deltaWonen en de Gemeente Zwolle hebben afspraken gemaakt over de samenwerking in de herstructurering Kamperpoort. De Stichting krijgt een belangrijke rol als vertegenwoordiger van alle bewoners van de Kamperpoort. Voor de gemeente en deltaWonen is de Stichting de gesprekspartner namens de bewoners van de Kamperpoort. Om de Stichting Kamperpoorters in staat te stellen deze rol te vervullen, stellen deltaWonen en de gemeente samen ¤ 50.000,- per jaar beschikbaar aan de Stichting. DeltaWonen en de gemeente nemen hiervan elk de helft voor hun rekening.

De gemeente heeft de bewonersparticipatie en de ondersteuning van de afgelopen jaren geëvalueerd. De aanbevelingen uit de evaluatie heeft het College van B&W vorige week overgenomen. Zo is de Stichting Kamperpoorters zelf verantwoordelijk voor de vertegenwoordiging van de bewoners. Daar is het toegezegde bedrag voor bedoeld. Daarnaast wordt de Stichting gesprekspartner van de gemeente en deltaWonen, namens de wijk. De Stichting bepaalt zelf hoe zij draagvlak organiseert bij haar achterban.

Aanspreekpunt
De Stichting Kamperpoorters, deltaWonen en de gemeente zijn zeer tevreden over deze manier van samenwerken. Voor deltaWonen en de gemeente is het belangrijk een goed aanspreekpunt in de wijk te hebben. Daarom zijn zij blij dat de Stichting Kamperpoorters deze rol op zich wil nemen. De Stichting Kamperpoorters is op haar beurt blij met de financiële ondersteuning, zodat zij namens alle Kamperpoorters een belangrijke bijdrage kan leveren aan een nieuwe Kamperpoort.

Leefbaarheidstatuut
Deze afspraak wordt in de komende maanden uitgewerkt in een leefbaarheidstatuut. In dit statuut staat op welke manier de samenwerking precies wordt vormgegeven. Ook komt hierin te staan hoe de leefbaarheid voor en tijdens de feitelijke herstructurering op peil wordt gehouden. De verwachting is dat de Stichting Kamperpoorters, deltaWonen en de gemeente het leefbaarheidstatuut voor de zomer ondertekenen.

Sociaalplan
Naast het leefbaarheidstatuut zal deltaWonen met de Stichting Kamperpoorters een sociaalplan opstellen. In dit sociaalplan wordt ondermeer geregeld hoe om te gaan met de uitverhuizing en herhuisvesting van de huurders van deltaWonen, de tegemoetkoming in de verhuis- en herinrichtingskosten, de begeleiding bij het zoeken naar een passende woning en hoe om te gaan met het onderhoud van de woningen en de leefbaarheid in de wijk. DeltaWonen verwacht dat het sociaalplan ook voor de zomer is opgesteld, zodat duidelijk is waar huurders van deltaWonen op kunnen rekenen, maar ook wat van de huurders verwacht wordt.

Plan van aanpak
Onlangs heeft de gemeenteraad de startnotitie over de heroriëntatie van de herstructurering Kamperpoort goedgekeurd. De kern van de startnotitie is de fasegewijze aanpak van de herstructurering. Momenteel wordt een plan van aanpak geschreven, dat voor de zomer gereed is.


---