Vlaamse overheid

"De 450 extra sociale woningen aangekondigd via PPS - publieke-private samenwerking- komen in zicht. Vandaag werd namelijk de laatste reglementaire fase van het PPS- project voor de sociale huisvesting afgerond. Eind mei verwachten we de gunning van de 3 percelen zodat men nog in het najaar aan de bouw kan beginnen," aldus minister Marino KEULEN.

Op de ministerraad vanmorgen werd op initiatief van Vlaams minister van Wonen het uitvoeringsbesluit met betrekking tot de werking van het Garantiefonds voor Huisvesting principieel goedgekeurd. Dit Garantiefonds kadert in de PPS-projecten sociale huisvesting. Rest nu enkel nog de gunning van de 3 percelen, goed voor de nieuwbouw van ca. 450 woningen in 7 gemeenten - Antwerpen, Aalst, Gent, Tienen, Dilbeek, Lommel en Izegem
- welke verwacht wordt einde mei e.k.

Dit uitvoeringsbesluit vormt het sluitstuk voor de concretisering van PPS in de sociale huisvesting en waarborgt (van overheidswege)aan de private investeerders gedurende 27 jaar een financieel rendement. Deze private investeerders bouwen de 450 woningen en appartementen die dan door de sociale huisvestingsmaatschappijen worden verhuurd.

Minister Keulen wil via publiek-private samenwerking extra sociale woningen realiseren en is er van overtuigd dat met een samenvoeging van elkaars kennis en kunde(overheid en privé), en mits garantie voor de woonkwaliteit, meer kwaliteit voor hetzelfde geld zal bekomen worden of anders geformuleerd dezelfde kwaliteit voor minder geld. De overheid moet niet meteen de volledige som van de bouw, in dit geval van 450 woningen en appartementen, op tafel leggen maar enkel het verschil tussen de bij de gunning overeengekomen vergoeding voor de private partner en de door de sociale huurder betaalde reële sociale huur.

persinfo : Sofie Bockaert, woordvoerster van minister Keulen - tel. 02 553 28 43
e-mail: persdienst.keulen@vlaanderen.be

De persconferenties van de Vlaamse regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties


---