Vlaamse overheid

Vlaams minister van Ontwikkelingssamenwerking Jef TAVERNIER, trekt 520.000 euro uit voor drie projecten in verband met ontwikkelingseducatie. De projecten werden ingediend door de vzw's Kauri, Protos en Platform handicap en ontwikkelingssamenwerking (PHOS). De projecten willen de Vlaamse bevolking informeren over en warm maken voor ontwikkelingssamenwerking. De drie projecten zijn door de Vlaamse regering goedgekeurd.

Kauri vzw is een netwerkorganisatie met meer dan 120 actieve leden uit internationale en transnationale Vlaamse bedrijven, NGO's, milieuorganisaties en mensenrechtenorganisaties. De vzw wil met haar project managers van Vlaamse multinationale bedrijven met een belangrijke poot in het Zuiden, informeren over mensenrechten, duurzame ontwikkeling, eerlijke handel en kinderrechten. Het project wil via het organiseren van 'rondetafels' zorgen voor een gedragsverandering. Het project loopt samen met Amnesty International, Max Havelaar, Ecolife en Plan België en duurt drie jaar. Hiervoor krijgt de vzw een budget van 166.600 euro.

Protos vzw wil met haar project een rechtvaardig en duurzaam waterbeheer bevorderen. De NGO maakte een pedagogisch pakket voor leerlingen van de derde graad technisch en beroepsonderwijs rond vier thema's: waterproblematiek in het Noorden, waterproblematiek in het Zuiden, de Noord-Zuidverhouding en ecologie en duurzaamheid. Verder wordt er jaarlijks een activiteit rond Wereldwaterdag georganiseerd. Voor het Protos- project werd 178.200 euro aan de kant gehouden.

Het derde project werd ingediend door PHOS. Dit platform wil via educatie en dienstverlening de maatschappelijke positie van gehandicapten in het Zuiden verbeteren. PHOS wil met Vlaamse steun de wisselwerking stimuleren tussen enerzijds groepen met een handicap en anderzijds Noord- Zuidgroepen. Het project richt zich specifiek naar enkele lokale organisaties in Zuid-West-Vlaanderen en Limburg. PHOS wil die organisaties voorlichten via lobbywerk, vorming en ondersteuning van sleutelfiguren en aan de hand van aangepaste educatieve ontwikkelingspakketten voor gehandicapten. De organisatie krijgt voor de realisatie van deze acties, die voor een periode van 3 jaar zullen lopen, een budget van 175.663 euro.

"Voor het eerst is er op Vlaams niveau sprake van een gestructureerd en duurzaam beleid in verband met (projecten voor) ontwikkelingseducatie," legt minister Jef Tavernier uit. Ondertussen werden al twee oproepen gelanceerd om projecten in te dienen, en in totaal zijn er al 52 projecten goedgekeurd. Voor 2004 staan er tien nieuwe projecten in de steigers, waaronder deze drie die vandaag werden goedgekeurd.

persinfo : Ron Hermans, woordvoerder van minister Tavernier - tel. 02 553 27 12
e-mail: persdienst.tavernier@vlaanderen.be

De persconferenties van de Vlaamse regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties


---