Provincie Zuid-Holland




Zuid-Holland bestrijdt jeugdwerkloosheid

Provincie en Regionale Platforms Arbeidsmarkt tekenen convenant. De drie Regionale Platforms Arbeidsmarkt (RPA) en de provincie Zuid-Holland zijn een samenwerkingsverband met elkaar aangegaan dat uniek is in Nederland. Gedeputeerde Samenleving en Middelen Lennie Huizer: "Door een verbeterde aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt zorgen we voor minder schooluitval en meer gekwalificeerd en gemotiveerd personeel. Ook de provincie Zuid-Holland als werkgever gaat hieraan bijdragen, onder meer met extra leerwerkplekken en instroombanen voor jongeren uit het VMBO en MBO."

Voor meer aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt trekt de provincie Zuid-Holland ¤ 10 miljoen extra uit. De Regionale Platforms zijn door de provincie gevraagd een sleutelrol te vervullen bij de uitwerking en uitvoering. Voor alle partijen is het duidelijk dat jongeren die zonder startkwalificatie uitstromen uit het beroepsonderwijs, weinig kans maken op de arbeidsmarkt. De aanpak richt zich dan ook op het terugdringen van schooluitval en op het structureel beter aansluiten van VMBO, MBO en HBO op de vraag van bedrijven.

Vertegenwoordigers uit onderwijs, bedrijfsleven en overheid waren het met elkaar eens dat ook op dit terrein voorkomen beter is dan genezen. De RPA's waren eensgezind in hun boodschap om te voorkomen dat jongeren uitvallen en bij de sociale dienst terechtkomen. Er moet nu worden geïnvesteerd in de generatie van morgen. Hannie van Leeuwen, voorzitter van het RPA Haaglanden, voegde daaraan toe dat er niet alleen gepraat moet worden over jongeren, maar ook mét hen. Tot slot werd breed bevestigd dat partijen elkaar moeten opzoeken, dus niet zelf het wiel steeds opnieuw uitvinden.

Alle hens aan dekDagvoorzitter Asje van Dijk, gedeputeerde Ruimtelijke en Economische Ontwikkeling, concludeerde dat er nog een lange weg te gaan is, maar dat we vandaag een goede stap gezet hebben. "De komende tien jaar investeren we fors in een betere aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt in Zuid-Holland. Het belang van leerlingbouwplaatsen is evident. Ik heb me dan ook voorgenomen in het college voorstellen te doen zodanig dat bij provinciale aanbestedingen criteria worden geformuleerd voor het verplicht inrichten van leerlingbouwplaatsen bij de uitvoering van werkzaamheden door derden. De 'sense of urgency' staat ons allemaal op het netvlies gebrand. Daarom weet ik zo zeker dat dit een convenant is dat kan werken, mits we er allemaal de schouders onderzetten. Alle hens aan dek, want dat is hard nodig".

Bron: afdeling Communicatie 070 - 441 66 22