LTO Nederland

NIEUWS VAN WLTO

Aanwijzing greenports is erkenning voor sector

De aanwijzing van greenports, waar de tuinbouw in West-Nederland kan groeien, betekent een erkenning van de sector, aldus WLTO-voorzitter Jan Heijkoop. Hij is tevreden over de uitgelekte plannen voor de nota Ruimte van minister Dekker van Vrom.

In de plannen gaat het om agrarische kerngebieden bij Boskoop, Aalsmeer, de bollenstreek en het Westland, een groot bedrijventerrein in de Hoekse Waard en woningen aan de randen van het Groene Hart. Volgende maand worden de plannen van de minister definitief vastgesteld.
Heijkoop is vooral te spreken over de aanwijzing van Boskoop als agrarisch kerngebied. Dit geeft aan dat de overheid vasthoudt aan Zuidplaspolder als glasgebied. Het rijk erkent dat de tuinbouw belangrijk is voor de welvaart.
Dat de bollenstreek ook als greenport is aangewezen stemt Heijkoop optimistisch over de toekomst van de bollensector in dat gebied. Al zie ik ook dat Leiden en omgeving en andere randen van het Groene Hart zijn aangewezen als woningbouwlocatie. Ik had liever dat de pijn werd gespreid en dat alle gemeenten iets kunnen bijbouwen. Als er tenminste wordt vastgehouden aan een strakke scheiding tussen bebouwing en agrarisch gebied. Randen van het Groene Hart is mij te vaag. Behalve een agrarisch kerngebied in de Zuidplas is daar ook woningbouw gepland. Niet verrassend, vindt Heijkoop, omdat Rotterdam daar al jaren op aandringt. Hij denkt dat woningbouw en glastuinbouw elkaar niet hoeven te bijten. Er zijn over de Zuidplas heldere afspraken gemaakt.
De A4 wordt doorgetrokken naar Schiedam. Daar profiteert met name het Westland van. In het verlengde van diezelfde A4 wordt een deel van de Hoekse Waard omgevormd tot een groot bedrijventerrein. Zolang dat aan de noordrand van de Hoekse Waard blijft, heb ik daar vrede mee.

nieuws van WLTO, donderdag 25 maart 2004