Dienstenbond CNV

Ledenraadpleging over nieuwe CAO UWV: uw stem telt 26-03-2004

Na maandenlang onderhandelen zijn er tussen de CAO partijen, betrokken bij UWV, afspraken gemaakt voor een nieuwe CAO. De CNV Dienstenbond wil u bij deze vragen of u kunt instemmen met deze afspraken, waardoor ook uw bond partij wordt bij de CAO. Hieronder geven wij de afspraken tussen partijen op hoofdlijnen weer. De volledige tekst (*) kunt u hier ook downloaden.

looptijd:
Om de organisatie de tijd te geven om goede afspraken te maken over de opvang van de gevolgen van de (grote) reorganisaties op te vangen is door werkgever een looptijd tot 31 december 2005 voorgesteld. In de komende maanden bijvoorbeeld zullen partijen bekijken of er bij UWV ook een 57+ regeling mogelijk is, zoals die op dit moment ook geldt bij de Belastingdienst en het Rijk. Daarna zullen de stevige onderwerpen als SUB en de overheadreductie aan de orde komen. Ook moet er in de loop van 2005 weer onderhandeld worden over een nieuw sociaal plan.

pensioenregeling:
Per 1 januari 2005 kent UWV een middelloonregeling. Uiteraard blijven rechten en pensioenaanspraken die voor deze datum zijn opgebouwd gerespecteerd. Belangrijk pluspunt is dat het opbouwpercentage voor ouderdomspensioen en pre-pensioen wordt verhoogd van 1,75% naar 1,8%. De opbouw van het nabestaandenpensioen wordt gehalveerd en de opbouw van pensioen bij arbeidsongeschiktheid wordt verminderd. Bestaande arbeidsongeschikten blijven in de oude regeling.

pensioenpremie:
Gedurende de looptijd van de CAO gaat u niet meer dan 1% pensioenpremie betalen. Wanneer een structurele loonsverhoging mogelijk is dan zal de werkgever met de bonden in overleg treden over de invoering van een hogere pensioenpremie. De CNV Dienstenbond zal zich dan uiterst terughoudend opstellen.

Begin 2003 heeft de werkgever de loonruimte die bestemd was voor de uitvoering van de premiespaarregeling (1% van de loonsom) zonder overleg in eigen zak gestoken. De CNV Dienstenbond heeft de werkgever ervan weten te overtuigen dat dit niet de juiste gang van zaken is. Vandaar dat u deze loonruimte nu terugkrijgt. Deze loonruimte wordt gebruikt ter financiering van de eerder genoemde 1% pensioenpremie.

De werkgever zal op 31 december 2005 een eenmalige bijdrage van 1,5% van de loonsom in uw pensioenfonds storten.

eenmalige uitkering:
In januari 2005 ontvangt u een eenmalige uitkering van 1% over het jaarsalaris. Bij de salarisbetaling van december 2005 ontvangt u een eenmalige uitkering van 1,25%, Een half procent daarvan wordt naar uw pensioen gestort.

arbeidsongeschiktheid:
Vanwege het bepaalde in het najaarsakkoord is afgesproken dat in het tweede ziektejaar de loondoorbetaling niet hoger dan 70% is. Werknemers krijgen de mogelijkheid zich bij te verzekeren voor een aanvulling tot 80% in het derde ziektejaar

seniorenbeleid:
De CNV Dienstenbond en UWV hebben de afspraak gemaakt een studie te doen naar een regeling voor vervroegd uittreden. Voor deze regeling zal als referentiekader dienen de afspraken die ook gelden bij het Rijk en de Belastingdienst. Een studieafspraak was in dit stadium het meest haalbare, mede omdat er ook op basis van het najaarsakkoord door werkgevers, werknemers en de overheid stevig wordt onderhandeld over pre-pensioen, en vervroegd uittreden. Zolang niet duidelijk is wat uit deze onderhandeling komt kunnen geen concrete afspraken worden gemaakt.

Voorts krijgen medewerkers die niet vallen onder de Vutgarantieregeling en die op 62- jarige leeftijd vanwege de krimp bij UWV geen nieuw contract krijgen aangeboden een aanvulling op het pre-pensioen tot 70% van het laatstverdiende salaris. De bestaande seniorenregeling (vermindering arbeidsduur) blijft gedurende de looptijd van de CAO gehandhaafd.

keuzeplan arbeidsvoorwaarden:
Het keuzeplan arbeidsvoorwaarden wordt uitgebreid. Het wordt mogelijk om uw vakbondscontributie via uw brutoloon te betalen. Dat kan voor u een flinke besparing opleveren.

vakbondsfaciliteiten:
De CNV Dienstenbond heeft de mogelijkheid gekregen om gedurende 12 dagen per jaar een vakbondsconsulent werkzaam te laten zijn. Deze consulent, een collega UWV-er en lid van de CNV Dienstenbond kan u in allerlei zaken die betrekking hebben op UWV en de CNV Dienstenbond terzijde staan. Wij zullen u hieromtrent uitgebreid informeren.

verzekeringsartsen/ arbeidsdeskundigen:
Verzekeringsartsen en arbeidsdeskundigen die al op basis van goed functioneren een uitloopperiodiek hebben gekregen behouden deze periodiek bij goed functioneren. Voor artsen en arbeidsdeskundigen die nog geen uitloopperiodiek ontvangen geldt dat zij bij uitstekend functioneren hiervoor in aanmerking komen.

kleinere wijzigingen:

- in incidentele gevallen is thuiswerken weer mogelijk;
- de wachtlijst voor de kinderopvang zal door de werkgever worden weggewerkt;

Alles overziend hebben veel ernstige verslechteringen, met name op het pensioendossier, dankzij de harde opstelling van de CNV Dienstenbond in deze CAO geen doorgang kunnen vinden. Wat betreft het opbouwpercentage is er op dit punt zelfs een vooruitgang geboekt.

Stemming
Wij verzoeken u om, via het reactieformulier (*), dat u kunt downloaden, uitprinten en invullen, voor 17 april 2004 aan te geven of u al dan niet kunt instemmen met de afspraken. Omdat wij hierboven enkel het akkoord op hoofdlijnen hebben weergegeven, adviseren wij u goed kennis te nemen van de exacte inhoud (de volledige tekst) van de afspraken alvorens u tot stemming overgaat. Voor die leden die geen beschikking hebben over internet en ook niet via het intranet van de werkgever hiervan kennis kunnen nemen, ligt een papieren exemplaar klaar op ons kantoor in Hilversum. U kunt hiervoor contact opnemen met mevrouw Lammers of mevrouw Van Campen, telefoonnummer (035)6460580.

Vragen?
Uw vragen en opmerkingen horen wij graag. U kunt hiervoor terecht bij uw bestuurder Martijn Donker, tel: (035)6460580 of email: hilversum@cnvdibo.nl.

( *) Om deze documenten te bekijken is Acrobat Reader nodig. Klik hier om Adobe Acrobat Reader gratis te downloaden.