Dienstenbond CNV

Univé: Stand van zaken decentralisatie naar de Onderlingen 26-03-2004

Op vrijdag 19 maart jongstleden heeft er voor de tweede keer overleg plaatsgevonden tussen Univé en de CNV Dienstenbond en haar collega-vakorganisaties. Conclusie van de dag is dat partijen zich op hoofdlijnen kunnen vinden in de opzet voor de gevolgen van de decentralisatie naar de Onderlingen. Het belangrijkste item is dat er een nieuw sociaal plan wordt afgesloten met daarin de afspraak dat medewerkers een werkgelegenheidsgarantie krijgen van 2 jaar.

Bovenstaande betekent nog niet dat we als vakorganisaties akkoord zijn. Het geeft alleen aan dat we overeenstemming hebben over het raamwerk waarbinnen de afspraken verder ingevuld dienen te worden. In het volgende overleg op 30 maart gaan we daadwerkelijk inhoudelijk verder onderhandelen. Uiteindelijk zal hieruit een onderhandelingsresultaat rollen waar de leden van de vakorganisaties ja of nee tegen kunnen zeggen. Mocht de meerderheid van de leden van oordeel zijn dat het pakket aan afspraken niet voldoende is betekent dat een afwijzing en moeten leden bereid zijn om collectief actie te voeren.

Werkgelegenheidsgarantie
Wat is er besproken op 19 maart? De insteek was duidelijk en wel vasthouden aan de werkgelegenheidsgarantie. Echter, dit betekende wel dat omdat een ieder passend werk zou moeten aanvaarden dat het logisch was dat de 55+ regeling, vertrekregeling en andere regelingen werden afgeschaft. Immers, op het moment dat iedereen werk heeft en niemand boventallig wordt verklaard hoeven hierover ook geen afspraken te worden gemaakt.

Strafmaatregelen
We hebben van Univé te horen gekregen dat zij alleen een werkgelegenheidsgarantie wilden afgeven indien ze zeer strikte individuele en collectieve strafmaatregelen mochten hanteren om daarmee te bewerkstelligen dat medewerkers niet bewust de zaak liepen te traineren om maar geen baan buiten Univé te hoeven accepteren. Dat betekende dat Univé na een jaar het net wilde ophalen om te kijken hoeveel medewerkers nog geen baan binnen of buiten Univé hadden gevonden. Mocht dit nog een groep medewerkers zijn dan wilde Univé alsnog na een jaar ontslag voor deze medewerkers aanvragen.

Schijnzekerheid
Voor ons was dit geen basis om dan maar afspraken te maken over een dergelijke vorm van werkgelegenheidsgarantie omdat je dan feitelijk 'schijnzekerheid' afspreekt. Onze ervaring in de praktijk is dat ondanks het feit dat er in sommige oude Sociale Plannen afspraken gemaakt zijn over een werkgelegenheidsgarantie dit nooit heeft kunnen voorkomen dat na een bepaalde periode van -meestal een jaar- bemiddeling alsnog ontslag voor overgebleven medewerkers werd aangevraagd.

Kantonrechter
In deze gevallen kende de kantonrechter de ontslagaanvraag toe omdat er inderdaad sprake was van gewijzigde omstandigheden en het niet redelijk of billijk was om voortgang van de arbeidsovereenkomst tot aan pensioendatum toe te kennen. Vergelijk het maar met degene die nu niet geraakt worden door een van de reorganisaties. Ondanks het feit dat deze medewerker wellicht een vaste baan heeft betekent dit niet dat de persoon in kwestie er voor 100% van uit kan gaan tot aan pensioenleeftijd in dienst te mogen blijven bij Univé. Ook al zou hij of zij dat heel graag wensen.

Kritiek
Ons inziens was de kritiek van de medewerkers juist dat ook al tijdens de onderhandelingen over het sociaal plan kostenreduktie er een protocol lag met werkgelegenheidsgarantie voor de medewerkers CSC. Anders gezegd het Sociaal Plan Decentralisatie moet significant een verbetering zijn ten opzichte van het sociaal plan kostenreduktie.

Teniet
De afspraken in het Sociaal Plan kostenreduktie zijn qua hoogte en volume ronduit goed te noemen en het is onze intentie als CNV Dienstenbond dan ook niet om deze afspraken voor medewerkers van decentralisatie teniet te doen door eventueel akkoord te gaan met een stuk 'schijnzekerheid' zoals de door Univé geformuleerde werkgelegengheidsgarantie. In de benoemingsprocedure die COR en Univé hebben afgesproken staat dat indien binnen 1 jaar na indiensttreding van de medewerker blijkt dat deze niet voldoet, deze medewerker boventallig wordt verklaard.

Zorgplicht
Deze zorgplicht van de Onderlingen is uiteraard positief, maar heel negatief uitgelegd kun je ook stellen dat de zorgplicht ook kan betekenen dat Onderlingen hun verantwoordelijkheid kunnen afkopen. Immers, als de Onderlingen iemand niet zien zitten, volgen een aantal functioneringsgesprekken maar na 3 maanden kunnen ze een medewerker al door gaan verwijzen richting het toekomsthuis. Door nu de termijn van werkgelegenheidsgarantie tot 2 jaar op te rekken, betekent dit dat de proeftijd is verstreken en medewerkers niet door Univé kunnen worden ontslagen maar nog steeds binnen of buiten Univékoepel geplaatst kunnen worden.

Knopen
Uiteraard begrijpen wij ook wel dat de medewerkers het liefste de huidige plek willen vasthouden. Echter, de realiteit dwingt ons om toch afspraken te maken. Er zullen op 30 maart nog vele knopen moeten worden doorgehakt. Mocht, dit een ander datum worden i.v.m. de begrafenis van prinses Juliana dan zal dat naar alle verwachting via het Intranet worden medegedeeld.

Wij willen u danken voor uw opmerkingen en nodigen u uit om eventuele op- of aanmerkingen weer via de gebruikelijke wijze aan ons te sturen. U kunt hiervoor contact opnemen met uw bestuurder Gert-Jan Seffinga, tel: (0512)583440 of email: g.seffinga@cnvdibo.nl.

Collega
Tenslotte: u bent wel lid van de CNV Dienstenbond maar u collega wellicht niet. Daarmee mist hij of zij de mogelijkheid om actief mee te onderhandelen met het Sociaal Plan. Als uw collega nu nog lid wordt, kan hij of zij ook nog meestemmen over het te bereiken akkoord. Een reden te meer om juist nu lid te worden. Naast voorgenoemde voordelen biedt het lidmaatschap voordelen in de zin van onze eigen rechtsbijstandverzekering voor u en uw gezin. Hiervoor hoeft u niet extra te betalen. Bovendien hebben we een eigen Financieel Adviesbureau en een Bureau voor loopbaanbegeleiding. Kortom reden genoeg om deze info door te geven aan collegas. Een gratis informatiepakket over alle voordelen van lidmaatschap kunt u bestellen via (023)5651052.