Openbaar Ministerie

Alkmaar, 26 maart 2004

Veel getuigen gehoord in onderzoek naar gewelddadige dood Martin Hoogland

In het onderzoek naar de gewelddadige dood van Martin Hoogland heeft de politie meer dan honderd getuigen gehoord. De afgelopen week is er een uitgebreid buurtonderzoek gehouden in de omgeving waar het misdrijf heeft plaats gevonden. Ook is donderdagmiddag, een week na het misdrijf, een passanten onderzoek gehouden op het kruispunt Het Keern in Hoorn.

Martin Hoogland is op donderdagmiddag 18 maart om iets voor 16.00 uur door een aantal kogels om het leven gekomen. Op dat moment reed hij op een fiets. Hoogland verbleef in een half open strafinrichting. In het kader van de laatste fase van zijn straf was het hem toegestaan om dagelijks een aantal uren buiten de inrichting te verblijven.

Direct na het plegen van het misdrijf is de politie begonnen met een groot en uitgebreid onderzoek. Er is een Team Grootschalig Onderzoek geformeerd waarin twintig rechercheurs uit het politiekorps Noord-Holland Noord samenwerken. Het onderzoek staat onder leiding van een officier van justitie.

Het onderzoek richt zich in dit stadium nog niet op specifieke aanknopingspunten. Vooralsnog houdt het onderzoeksteam alle opties open. De eerste aandacht van de politie richt zich op het horen van zoveel mogelijk getuigen. De afgelegde verklaringen worden met elkaar vergleken en verder onderzocht. Wanneer de verklaringen zijn onderzocht, kan het team mogelijk een signalement van de verdachte vrijgegeven. Het onderzoek heeft tot op heden niet geleid tot een aanhouding of bekend worden van de verdachte dan wel verdachten.

Oproep
De politie doet een beroep op mogelijke getuigen om informatie te geven die kan leiden tot duidelijkheid over het schietincident waarvan Martin Hoogland het slachtoffer is geworden. De politie benadrukt dat ogenschijnlijk onbelangrijke informatie juist de schakel kan zijn tot het oplossen van dit misdrijf. Personen die menen over informatie te beschikken en die nog niet benaderd zijn door de politie, worden verzocht contact op te nemen met de politie, telefoon 0900 - 8844. Ook kunnen getuigen contact opnemen met de politie in de eigen woon- en verblijfplaats.