HOGESCHOOL INHOLLAND

Licentie masteropleiding Verpleegkunde Hogeschool INHOLLAND

Amsterdam Hogeschool INHOLLAND Amsterdam heeft als enige hbo-opleiding in Amsterdam een licentie gekregen van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap voor de masteropleiding Advanced Nursing Practice. In samenwerking met het VU Medisch Centrum start de masteropleiding per 1 september 2004 onder de naam INHOLLAND Graduate School. Deze masteropleiding draagt bij aan het oplossen van het huisartsentekort in de regio. De licentie is een kwaliteitsimpuls voor de verpleging en de gezondheidszorg.

Licentie Masteropleiding Advanced Nursing Practice Staatssecretaris Nijs van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft donderdag 25 maart de licentie aan Hogeschool INHOLLAND Amsterdam toegekend. Dit betekent dat de overheid de opleiding erkent en bekostigt. De masteropleiding Advanced Nursing Practice kan hiermee een bijdrage leveren aan het verkleinen van het huisartsentekort en het verminderen van de tekorten in de verpleeghuiszorg. Marij Urlings, Directeur van School of Health is blij met de instroommogelijkheid van veertig studenten. De hbo-opleiding is bedoeld voor BIG-geregistreerde verpleegkundigen met een afgeronde opleiding hbo-Verpleegkunde die hun expertise willen uitbreiden tot expertniveau op gebieden die traditioneel niet tot het domein van de verpleegkunde horen. De opleiding is geaccrediteerd door de Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie. Afgestudeerden mogen de titel Master in Arts in Advanced Nursing Practice voeren.

Tussen Cure en Care
De Advanced Practice Nurse(APN) is een verpleegkundige die specifieke medische handelingen mag verrichten. De APN werkt veelal zelfstandig en kan binnen de eigen specialisatie diagnostische en therapeutische besluiten nemen en uitvoeren. Ook kan deze gespecialiseerde verpleegkundige samenwerkingsverbanden ontwikkelen en multidisciplinaire zorgprogramma s opstellen en laten uitvoeren. De beroepsuitoefening van de Advanced Practice Nurse vindt plaats binnen en over de grenzen van het verpleegkundig domein cq. op het grensgebied tussen cure en care.

Studieprogramma
De masteropleiding Advanced Nursing Practice duurt twee jaar en bestaat uit dertien modules. In het eerste jaar staat de diagnostische fase centraal. In het twee jaar ligt het accent op de behandeling en wordt er aandacht besteed aan de specifieke competenties binnen het eigen werkveld of beroepspraktijk. In de slotfase voert de student een researchproject uit gericht op het vinden en implementeren van nieuwe kennis of het oplossen van een praktijkprobleem.

Noot voor de pers:
Voor meer informatie kunt u bellen met: Corien Bolwijn, persvoorlichter Hogeschool INHOLLAND Diemen. Tel. 020 495 1006 of 06 519 23 213. E-mail: Corien.Bolwijn@INHOLLAND.nl www.INHOLLAND.nl

26 mrt 04 17:12