Gemeente Oldenzaal


Gepubliceerd op 26-3-2004 Grondgebied westwand ganzenmarkt.

Oldenzalers bepalen de invulling.

De gemeente Oldenzaal heeft in 2003 een prijsvraagprocedure opgesteld voor de bouwlocatie Ganzenmarkt Westzijde, het gebied tegenover het stadhuis. Deze procedure behelst vier stappen. Stap 1 (inschrijving Oldenzaalse bouwbedrijven), stap 2 (selectie architecten) , stap 3 (prijsaanbieding voor de grond door de inschrijvers) en stap 4 (het maken van ontwerpen door vijf bouwbedrijven) zijn inmiddels afgerond. Welk ontwerp uitgewerkt zal worden, wordt door middel van een volksraadpleging beslist. Deze fase breekt nu aan.

De bouwbedrijven is gevraagd een ontwerp te maken voor:


- 22 woningen en maximaal 1000 m2 commerciële ruimtes;


- een ondergrondse parkeergarage met minimaal 35 en maximaal 45 parkeerplaatsen.

De ontwerpen zijn eind maart door de bouwbedrijven bij de notaris met een motto ingeleverd. De notaris legt vervolgens de ontwerpen anoniem aan de gemeente voor. De gemeente zal half april beoordelen of de ontwerpen voldoen aan de criteria van het bestemmingsplan. Na beoordeling hiervan, worden de ontvankelijk verklaarde ontwerpen door middel van een raadpleging aan de Oldenzalers voorgelegd.

Alle stemgerechtigden mogen op 14 en 15 mei beslissen welk ontwerp daadwerkelijk uitgevoerd gaat worden. Stemgerechtigden zijn zij, die bij nu kiesgerechtigd zijn voor de gemeenteraadverkiezingen. Alle stemgerechtigden zullen begin mei thuis een oproep ontvangen om te komen stemmen en om hun voorkeur uit te spreken. Uitgangspunt bij het overnemen van de voorkeur van de bevolking is dat bij de raadpleging minimaal 2.450 stemmen worden uitgebracht. Voor het winnende ontwerp zijn 35% plus 1 van de stemmen voldoende. In dat geval zal de uitslag van de raadpleging worden overgenomen. Indien het minimum niet gehaald wordt of wanneer een aantal ontwerpen gelijk eindigt, dan beslist de gemeenteraad in de raadsvergadering van 27 mei.

Om de Oldenzalers te informeren over de plannen zal een folder verspreid worden waarin de ontwerpen worden toegelicht. Vanaf 28 april aanstaande zullen de ontwerpen in de hal van het stadhuis worden tentoongesteld. Bovendien vindt er op 10 mei aanstaande een informatiebijeenkomst plaats. Het doel van deze bijeenkomst is de plannen toe te lichten door een geheel onpartijdig, doch deskundig persoon.
terug]