WISSENRAET EN VAN SPAENDONCK

Internationale Arbeidsbemiddelaars richten vereniging op

Internationale Arbeidsbemiddelaars richten vereniging op!

TILBURG - Vier bedrijven die actief zijn op het terrein van internationale arbeidsbemiddeling hebben het initiatief genomen om de Vereniging van Internationale Arbeidsbemiddelaars (VIA) op te richten. Deze vier, Euro Services, OTTO Uitzend Kracht, SBA Euro en Work Support, is het een doorn in het oog dat het dat internationale arbeidsbemiddeling door het opereren van vele honderden meestal kleinere bedrijven, een slecht imago heeft.

Keurmerk
Om dit negatieve imago om te buigen wil de VIA een keurmerk in het leven roepen. Bedrijven die in het bezit zijn van dit keurmerk zullen voldoen aan wettelijke verplichtingen inzake bijvoorbeeld premie afdracht, maar zullen ook moeten voldoen aan normen op het gebied van huisvesting en beloning. De leden van de vereniging zullen allemaal dit keurmerk moeten bezitten.

Overheid
Recent heeft de overheid besloten dat de inzet van mensen uit Midden en Oost Europa aan een aantal voorwaarden is gebonden. Reden hiervoor is dat de angst bestaat dat deze mensen arbeid gaan verrichten waardoor Nederlandse werknemers hun baan gaan verliezen. De regering heeft besloten dat medio april 2004 het CWI sectoren met een aantoonbaar personeelstekort aan zal wijzen. De VIA zal zich inspannen om in samenwerking met het CWI en de betreffende sectoren te komen tot een kwalitatief goede invulling van dit personeelstekort.

Moeilijk vervulbare vacatures
In de praktijk blijkt het voor werkgevers moeilijk om bepaalde vacatures te vervullen. Dit zijn vaak vacatures aan de onderkant van het loongebouw. Het is maatschappelijk van groot belang dat deze vacatures vervuld worden. Buitenlandse arbeidskrachten zijn uitstekend in staat om deze vacatures te vervullen. Daarbij zal op termijn ook de vergrijzing van de Nederlandse beroepsbevolking een rol gaan spelen.

Meldpunt voor buitenlandse arbeidskrachten
De VIA zal het voortouw nemen om te komen tot een meldpunt voor buitenlandse arbeidskrachten. Deze kunnen hier aangeven welke misstanden zij ervaren. Denk daarbij aan fraude, illegale arbeid, slechte huisvesting etc. Op deze wijze wil de VIA inzicht krijgen in de praktijken binnen de sector. Overigens kan het meldpunt ook ingezet worden om misstanden bij de inlenende bedrijven op het spoor te komen.

Eigen CAO
Het streven van de VIA is om op termijn te komen tot een eigen CAO met daarin bepalingen over een minimum uurloon, afdracht van sociale premies, arbeidstijden et cetera. Dit aansluitend bij de specifieke omstandigheden dat deze werknemers veelal na een bepaalde periode weer terugkeren naar hun land van herkomst.

Samenwerking
Om een breed draagvlak te creëren en optimaal te kunnen functioneren wordt op korte termijn contact gezocht met de Algemene Bond van Uitzendbureaus (ABU) en de Nederlandse Bond voor Bemiddelings- en Uitzendbedrijven (NBBU). Ook worden gesprekken aangegaan met de vakbonden FNV Bondgenoten, CNV Dienstenbond en De Unie. Zij zullen immers ook gebaat zijn bij een goede behandeling van de buitenlandse werknemers.

Tot slot zal ook samen met andere brancheorganisaties gekeken worden naar de wijze waarop samengewerkt kan worden.