Provincie Friesland



PERSBERICHT

Nummer: 083
Datum: 25 maart 2004

Provincie en gemeente Wymbritseradiel eens over
concrete uitvoering van vijf clusters van
Friese-Merenprojecten

De Colleges van de provincie Fryslân (Friese Merenproject) en de gemeente Wymbritseradiel hebben overeenstemming bereikt over het realiseren van 5 omvangrijke clusters van Friese-Merenprojecten binnen de gemeente Wymbritseradiel, inclusief de aquaducten Jeltesloot en Woudsend. De investeringsomvang bedraagt in totaal ruim E 51,4 mln. over de periode 2004 t/m 2008. De gemeente Wymbritseradiel stelt, als de gemeenteraad ermee akkoord gaat, E 5,19 miljoen beschikbaar en de provincie, na akkoord van Provinciale Staten, E 28,22 miljoen. De rest van de financiering wordt gedekt uit subsidies en bijdragen van derden (Marrekrite). De overeenstemming tussen de Colleges werd namens de provincie bereikt door de gedeputeerden Mulder en Andriesen en namens de gemeente Wymbritseradiel door burgemeester Reitsma en wethouder Gerbrandy. Met de uitvoering van de 5 projecten wordt het toeristisch aanbod in dit deel van Fryslân en specifiek in de gemeente Wymbritseradiel sterk verbeterd. Ook wordt een positief effect op de werkgelegenheid verkregen.

De samenwerking is een concrete vervolgstap uit het uitvoeringsprogramma voor het traject A/B van het Friese Merenproject. Dit programma is eerder opgesteld door de gemeenten Wymbritseradiel, Gaasterlân-Sleat en Nijefurd, Wetterskip Fryslân, de provincie Fryslân en andere partijen. In het traject A/B zijn o.a. de 2 aquaducten Jeltesloot en Woudsend opgenomen.

De overeenkomst geldt voor de volgende projecten:
Het oplossen van weg-waterknelpunten (rondweg en aquaduct Woudsend en het aquaduct Jeltesloot): E 36.1 mln. Het opwaarderen van de watersportkernen Woudsend en Heeg (masterplan Heeg-Woudsend): E 10,7 mln. Het baggeren en verdiepen van de gemeentelijke en provinciale vaarwegen: E 1,4 mln. Overige specifieke Friese Merenprojecten zoals het ophogen van bruggen, recreatieve voorzieningen en het vervangen van een vaste door een beweegbare brug in IJlst: E 2 mln. Het aanleggen van fietspaden nabij Blauwhuis en Nijland: E 1,2 mln.

Provincie en gemeente zullen zich maximaal inspannen voor de verwerving van subsidies. Zo wordt er een beroep gedaan op de zogenoemde Kompas-middelen, wat betekent dat de subsidieaanvragen uiterlijk in 2006 zullen worden ingediend en de projecten uiterlijk eind 2008 gereed moeten zijn. Overigens is er in het kader van Kompas al E 9,8 miljoen, t.b.v. de aquaducten, beschikbaar gesteld plus E 2 miljoen door de Stichting Recreatie Toervaart Nederland (SRN) en door Provinciale Staten E 12,4 miljoen. Voor de realisering (onder meer de aanleg van de bouwweg) van de rondweg rond Woudsend hebben Provinciale Staten eerder E 2,6 miljoen beschikbaar gesteld.

Het programma wordt als volgt gefinancierd:

Provincie Fryslân (E 17 miljoen reeds beschikt) E 28,22 Gemeente Wymbritseradiel E 5,19
Kompas (waarvan reeds 9,8 mln. beschikt) E 12,32
Derden/Private partijen E 5,72
Totaal E 51,45

Voor informatie over dit persbericht kunt u bellen met Communicatie en Externe Betrekkingen van de provincie Fryslân, tel. nr. 058 - 292 5735 Dit persbericht is ook te vinden via internet, www.friesemeren.nl


---- --