NEDERLANDSE ORDE VAN ADVOCATEN
http://www.advocatenorde.nl

Advocaten akkoord met experiment no cure no pay

26 maart 2004

Advocaten akkoord met experiment no cure no pay

Het College van Afgevaardigden van de Nederlandse Orde van Advocaten heeft donderdag in ruime meerderheid ingestemd met een vijf jaar durend experiment met no cure no pay in letsel- en overlijdensschadezaken. Dit betekent dat het de advocaat in dergelijke zaken vanaf 1 november 2004 onder voorwaarden vrij staat om met de cliënt een resultaatafhankelijke honorariumafspraak te maken op grond waarvan de advocaat een (evenredig) deel toekomt van de waarde van het door zijn rechtsbijstand bereikte gevolg.

De voorwaarden hebben onder andere betrekking op het inkomen of vermogen van de cliënt. Zo moet er sprake zijn van een cliënt die 'redelijkerwijs niet in staat is de kosten van rechtsbijstand te betalen'. Daarmee is tevens de ratio achter de regeling blootgelegd: de Orde hoopt dat rechtzoekenden een betere toegang krijgen tot het recht.

Een andere voorwaarde is dat de advocaat een schriftelijke opdrachtbevestiging opstelt ten behoeve van de cliënt. Die bevat onder andere een beschrijving van de opdracht, een keuze uit mogelijke honoreringsmodaliteiten (bijvoorbeeld: geen resultaat-geen beloning, geen resultaat-minder beloning of wél resultaat-opgehoogd honorarium) en een regeling voor het tussentijds intrekken van de opdracht.

De Nederlandse Orde van Advocaten zal de ontwikkelingen ten aanzien van no cure no pay gedurende het experiment scherp volgen. Advocaten zijn daarom verplicht de schriftelijke opdrachtbevestiging geanonimiseerd op te sturen naar de Orde. De advocaat dient daarbij gemotiveerd aan te geven waarom hij meent dat zijn cliënt redelijkerwijs niet in staat geacht kan worden de kosten van rechtsbijstand te betalen. Het experiment wordt geëvalueerd.

Overigens is de tijdelijke opheffing van het verbod op no cure no pay nog niet helemaal zeker. De overheid beziet op dit moment of een fonds kan worden opgericht waaruit met name deskundigenkosten kunnen worden bestreden. Mocht dat tot resultaat leiden, dan zal het College van van Afgevaardigden zich opnieuw buigen over de vraag of het experiment per
1 november 2004 in deze omvang doorgang moet vinden.

Einde bericht

Voor informatie kunt u bellen met mr. J.H. Brouwer, algemeen deken, telefoonnummer 06 2455 3369.