Gemeente Voorburg-Leidschendam


Salamander verschiet van kleur

Persbericht, Leidschendam-Voorburg 25 maart 2004
---

Wie Leidschendam kent, kent de molen de Salamander aan de Vliet. Deze één van de nog maar zeven resterende houtzaagmolens die ons land rijk is, bepaald al sinds 1792 het beeld van Leidschendam. In de afgelopen twee eeuwen is dit monument éénmaal van plaats en een aantal keer van eigenaar veranderd. In de loop van dit jaar zal de zaaghal van de molen veranderen van kleur.

Even leek het erop dat de molen een langzame dood zou sterven. Omdat niemand raad wist met dit historisch stukje erfgoed heeft de toenmalige eigenaar begin 1985 de molen verkocht aan een projektontwikkelaar die er woningen wilde bouwen. De stichting De Salamander, die in hetzelfde jaar is opgericht, zorgde ervoor dat de molen verantwoordelijk werd gedemonteerd en een stukje verderop weer werd opgebouwd.

Bij de verplaatsing en herbouw van de molen in 1990 heeft de zaaghal een donkerbruine kleur gekregen. Inmiddels blijkt dat de gekozen donkere kleur voor de zaaghal niet goed uitpakt. Bij zonnig weer absorbeert de kleur te veel warmte, waardoor de verf gaat barsten. Dit brengt veel onderhoud en dus hoge kosten met zich mee. Daarom heeft de stichting De Salamander, besloten om de hal en de molen weer de oorspronkelijke kleur grijs terug te geven. Hiervoor heeft zij een monumentenvergunning gevraagd bij de gemeente, die met dit verzoek heeft ingestemd.

De grijs geverfde planken zullen de hitte beter kunnen weerstaan. Daarnaast is de grijze kleur historisch verantwoord: oude foto´s laten namelijk zien dat de molen, toen deze nog in bezit was van de familie Koerts, een grijze kleur had. Alle delen van de molen die nu wit zijn, zullen dat ook blijven. Toch zal het beeld van de molen met zaaghal aan de Vliet een ingrijpende wijziging ondergaan: bruin wordt grijs. Hiermee krijgt de molen echter zijn oorspronkelijke uiterlijk terug én wordt hij makkelijker te onderhouden: twee vliegen in één klap dus!