Partij van de Arbeid

Den Haag, 26 maart 2004

Vragen van de leden Timmermans en Blom (beiden PvdA) aan de staatssecretaris van Economische Zaken

1. Kent u het artikel in in Jane s Defence Weekly over de frustratie bij het Nederlandse bedrijfsleven over de orders in het JSF programma?

2. Heeft zich een ongemakkelijk gevoel meester gemaakt van de Nederlandse defensie-industrie over het gebrek aan verleende contracten, zoals topman Peels van Thales Nederland aangeeft? Zo ja, wat is uw oordeel hierover?

3. Heeft het Nifarp u eind vorig jaar een brief gestuurd waarin wordt aangegeven dat slechts een klein gedeelte van de door Lockheed Martin en Amerikaanse motorenfabrikanten voorgespiegelde orders ook daadwerkelijk wordt verleend? Zo ja, waarom hebt u deze brief niet ter kennisgesteld van de Kamer? Wat is uw oordeel over deze zorgen?

4. Heeft het Nifarp in de brief de zorg uitgesproken dat slechts een klein gedeelte van de tot dusver verleende orders in de ontwikkelingsfase ook uitzicht biedt op substantiële omzet tijdens de productiefase? Deelt u deze zorg? Zo ja, waarom is dit niet aan de Kamer gemeld?

5. Waarom heeft u bij beantwoording van eerdere Kamervragen nooit melding gemaakt van de door het Nifarp geformuleerde zorgen, zodat de Kamer onjuist en/of onvolledig is geïnformeerd?

6. Deelt u de mening van Thales Nederland dat er alleen iets van de compensatie terecht kan komen als andere programma s, zoals die voor een nieuw schip voor de Amerikaanse marine, worden opengesteld voor deelneming door de Nederlandse industrie? Zo ja, hebt u al stappen ondernomen om dit voor elkaar te krijgen? Zo ja, welke conclusies verbindt u hieraan voor het verloop van het JSF-programma?

JDW, 24 maart 2004


---
Tweede Kamer der Staten-Generaal www.tweedekamer.nl

Aan dit bericht kunnen geen rechten worden ontleend.