Gemeente Heumen

Nieuwsberichten

26-03-2004
Koninklijke onderscheiding moet tijdig worden aangevraagd

Kent u iemand die een lintje verdient?

Ter gelegenheid van Koninginnedag worden in het hele land Koninklijke Onderscheidingen toegekend aan inwoners die zich op de een of andere bijzondere manier verdienstelijk hebben gemaakt voor de samenleving. Wellicht kent u ook iemand die een lintje verdient, want overal in Nederland zetten mensen zich voor vele doelen in. Vaak zonder eigenbelang, in alle bescheidenheid.

In veel gevallen zijn het tips van mensen uit de omgeving van de betrokkenen die de burgemeester op het idee brengen om iemand voor te dragen. Zo'n tip kan niet altijd in een onderscheiding uitmonden. Iemand die wordt voorgedragen moet zich meer dan gemiddeld hebben ingezet voor de gemeenschap en dat dan ook nog over een groot aantal jaren en op meerdere terreinen. Gewoon je werk doen is dus meestal geen aanleiding om een onderscheiding toe te kennen.

Dien het voorstel tijdig in
Ook al zijn de Koninklijke Onderscheidingen van 2004 nog niet verleend, we vragen nu al uw aandacht voor degene die we volgend jaar op Koninginnedag een lintje gunnen. De behandeling van een voorstel kost behoorlijk wat tijd: er moeten gegevens worden verzameld en er vindt een vrij uitvoerige afweging plaats. Daarbij zijn meerdere instanties betrokken. Daarom is het belangrijk om tijdig in actie te komen. De complete aanvraag moet uiterlijk 1 juli 2004 al binnen zijn bij de burgemeester.

Voor het indienen van een suggestie of aanvraag voor een Koninklijke Onderscheiding is een formulier op te vragen bij mevrouw Willeboer (tel. 358 83 32) of mevrouw Mulder (tel. 358 83 35). Dat kunt u als leidraad gebruiken. Aan de hand van dit formulier wordt duidelijk welke gegevens allemaal nodig zijn om de aanvraag goed te kunnen beoordelen.

In het gemeentehuis is ook een folder verkrijgbaar waarin meer te lezen is over de soorten onderscheidingen en de aanvraagprocedure.