Gemeente Heumen

Nieuwsberichten

26-03-2004
Nederasselt ziet liever geen kleiwinning

Volop discussie over kleiwinning Coehoorn

De inwoners van Nederasselt zitten niet te wachten op ontgronding in de Coehoorn door Delgromij. Dat bleek tijdens een informatieavond vorige week woensdag in "Ons Huis". Het bedrijf deed daar voor een gehoor van 100 mensen de plannen uit de doeken. Delgromij wil op een oppervlakte van 10 ha tot 1 meter diep (op enkele plaatsen 2 meter) klei winnen voor gebruik in de keramische industrie. Daarna wordt 6 ha weer ingericht met heggen, waartussen agrarisch gebruik mogelijk blijft en 4 ha als een moerasgebiedje.
Daarvoor is bij de gemeente een aanlegvergunning gevraagd, maar B&W wilden wel eens weten hoe de bevolking over de kleiwinning denkt voordat ze een besluit nemen.

Natuurstichting Kadans toonde zich bevreesd dat het hier niet bij blijft. Die 10 hectare is nu eigendom van Delgromij, maar wat gebeurt er als het bedrijf nog meer gronden verwerft? Kadans ziet de noodzaak ook niet. Volgens de stichting gaat het Delgromij er alleen maar om aan de klei te verdienen en komt de natuurinrichting op de tweede plaats. Het gebied ziet er goed uit en de kleiwinning bezorgt dorp en natuur zeven jaar overlast. Dat laatste vrezen omwonenden trouwens ook.
Agrariërs voelen zich op een zijspoor gezet. Ze hadden graag vooraf overleg gehad.
Het enige tegengeluid van een bezoeker die de weerstand maar moeilijk kon begrijpen, smoorde in de reacties van de rest van de aanwezigen.

Overigens kondigde Delgromij aan dat met de agrarische belangenorganisatie GLTO nog wordt gepraat. De plannen zijn overigens opgesteld in overleg met Rijkswaterstaat en Das en Boom. Ook met Kadans wil men nog in gesprek komen.
De overlast zal meevallen omdat de klei grotendeels per schip wordt afgevoerd, zo liet Delgromij weten.

B&W willen binnen vijf weken een besluit nemen over de aanlegvergunning. Daarnaast heeft Delgromij nog een ontgrondingsvergunning nodig. Daar moeten Gedeputeerde Staten van Gelderland over beslissen. Daarvoor is het standpunt van de gemeente beslissend.