Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Informatie: VOOR DE PERS

Metaal en electro is een vakgroep van de CNV BedrijvenBond

25-03-2004

CNV en CNV BedrijvenBond reageren op open brief Philips-topman Kleisterlee

De voorzitter van het CNV, Doekle Terpstra, en Jaap Jongejan, vice-voorzitter van de CNV BedrijvenBond reageren vandaag in een brief op het schrijven van Gerard Kleisterlee, voorzitter van de raad van bestuur van Philips. Onderstaand vindt u de volledige tekst.

Geachte heer Kleisterlee,

In antwoord op uw brief van gisteren het volgende. De CNV BedrijvenBond heeft al eerder aangegeven dat hij grote moeite heeft met de verhoging van de salarissen van de top van Philips. Een van de belangrijkste redenen is de zorg om de slecht draaiende economie. Door het afsluiten van het najaarsakkoord hebben wij vanuit het CNV onze verantwoordelijkheid genomen en hebben soms tegen de wil van onze leden in aangegeven dat we tijdelijk pas op de plaats moeten maken. Echter, daarmee zullen we het niet redden. Innovatie en productiviteit zijn eveneens van groot belang. In het akkoord is ook afgesproken dat er grote terughoudendheid zal worden betracht als het om de niet-cao-lonen gaat. Dit laatste is precies het punt waarop de CNV BedrijvenBond aanslaat. Welke technische definiëring ook gegeven kan worden, feit blijft dat in uw eigen jaarverslag staat dat in 2003 ruim 400.000 euro meer aan salaris aan u is uitgekeerd aan u dan het jaar ervoor. Daarbij geven we nog niet aan wat het effect is van eventuele waardestijging van aandelen, etc.
We kunnen de discussie aangaan of dit wel of niet past in internationale verhoudingen. Of dit nu wel of niet in verhouding is tot de prestatie. Wij constateren dat dit soort salarisverhogingen niet kan worden uitgelegd aan de leden die met niets genoegen moeten nemen. We hadden dan ook liever gezien dat in deze situatie niet alleen de werknemers hun nek uitsteken door de nullijn de accepteren; van juist degenen die leiding geven aan bedrijven als Philips mag worden verwacht dat zij het goede voorbeeld geven. Daarmee bereiken ze begrip bij werknemers en goodwill bij de consument. Voor het goede begrip, het gaat ons niet alleen om Philips. De CNV BedrijvenBond heeft zijn bestuurders opgeroepen ook in vergelijkbare situaties actie te ondernemen. Nogmaals, niet om de discussie aan te gaan over het antwoord op de vraag wanneer het genoeg is, maar juist vanuit de zorg om economie en werkgelegenheid.
Wij hopen dan ook dat aandeelhouders, raden van commissarissen en raden van bestuur beseffen dat zij een voorbeeldrol hebben voor werknemers.

Met vriendelijke groet,

Doekle Terpstra (voorzitter CNV)
Jaap Jongejan (vice-voorzitter CNV BedrijvenBond)

Nadere inlichtingen:

Jaap Jongejan (vice-voorzitter CNV BedrijvenBond) 030-6 348 210
Jan Immerzeel (persvoorlichting)
030-6 348 2441