Ingezonden persbericht


Persbericht

Europese mobiliteit in de praktijk:
Een uitdaging voor pendelaars

Ongeveer 80 mensen waren
op het spreekuur van de Euregio Rijn-Maas-Noord

Euregio Rijn-Maas-Noord, 26 maart 2004. Werknemers en werkzoekenden hebben het recht binnen de EU in een zelfgekozen plaats te werken. Deze theorie zetten de mensen in de grensregio´s veelal om in de daad - soms met geringe en soms met grotere problemen. Mensen die "dagelijks of tenminste eenmaal per week" in hun woonplaats terugkeren en in een ander land werken zijn grenspendelaars - luidt de definitie van de Europese richtlijn nr. 1408/71. Als pendelaar heeft men te maken met twee sociale systemen, waardoor het grensoverschrijdend werken vaak als problematisch wordt ondervonden. Desondanks maken steeds meer mensen in de grensstreek gebruik van de voordelen van de grensoverschrijdende arbeidsmarkt.

De euregionale arbeidsmarkt biedt veel kansen

"Bijvoorbeeld in de zorgsector vullen vraag en aanbod in het Duitse en Nederlandse deel van de euregio zich aan" verklaart Heike Neumann, adviseur van de Agentur für Arbeit Mönchengladbach in het burgerspreekuur. Volgens haar heeft deze branche in Duitsland behoefte aan goed opgeleid personeel maar door tekortkomingen in het opleidingssysteem zijn deze mensen niet beschikbaar. "In Duitsland staan voor physotherapeuten slechts een beperkt aantal studieplaatsen ter beschikking. Daarentegen bieden de Nederlandse hogescholen deze plaatsen zonder numerus clausus aan" vertelt Heike Neumann. In de metaal- en elektrobranche in Nederland worden Duitse vakmensen gezocht. Werkzoekenden kregen ook deze keer een individueel advies in Venlo. Ook buiten het spreekuur staat in de Arbeitsagenturen Mönchengladbah en Nettetal een datapool met euregionale vacatures ter beschikking.

Volgend spreekuur op 27 april in Mönchengladbach (D)

Wie niet naar het spreekuur in Venlo kon komen, echter wel vragen over AOW, belasting, kinder- en ziekengeld of algemene vragen over grensoverschrijdend wonen en werken heeft, heeft de mogelijk om naar het eerstvolgend spreekuur te komen. Dit vindt plaats op dinsdag 27 april in het Berufsinformationszentrum der Agentur für Arbeit Mönchengladbach van 9.30 tot 13.00 uur.

Foto-onderschrift:
Noud van de Ven (Bureau voor Duitse Zaken, Nijmegen) adviseert grenspendelaars in Venlo

Meer informatie:
Aurélia Ölbey
euregio rhein-maas-nord
D-41050 Mönchengladbach