Commissariaat voor de Media

Hilversum, 26 maart 2004

Kort geding Commissariaat voor de Media tegen Ernst & Young

Vandaag om 12.00 uur dient voor de Haagse rechtbank een kort geding dat door het Commissariaat voor de Media is aangespannen tegen Ernst & Young, de huisaccountant van RTV West. Aanleiding is de weigering van Ernst & Young inzage te verlenen aan het Commissariaat in de controledossiers van RTV West op basis waarvan de accountant tot goedkeurende verklaringen is gekomen van de jaarrekeningen over 2001 en 2002. Doordat Ernst & Young medewerking weigert is het voor het Commissariaat niet mogelijk zijn taak uit te voeren.

De in 2003 ontstane grote financiële problemen bij de publieke omroep RTV West zijn voor het Commissariaat aanleiding nader te onderzoeken of RTV West in 2001 en 2002 een behoorlijke boekhouding heeft gevoerd en of die voldoende inzicht geeft in de kosten en opbrengsten van alle activiteiten. En of al het geld is gebruikt waar het wettelijk voor bedoeld is, namelijk het verzorgen van radio- en tv-programma's.

Naast gelden van de provincie ontvangt de regionale omroep ook rijksbijdragen via het Commissariaat voor de Media. De Provincie controleert in eerste instantie de geldstromen en rapporteert daarover aan het Commissariaat. Omdat wegens financiële problemen bij RTV West de Provincie niet heeft kunnen vaststellen dat de gelden over 2002 goed besteed zijn, is het Commissariaat een eigen onderzoek begonnen.

Noot voor de redactie,