KRO De Wandeling

Strijd voor eerlijke handel met gevaar voor eigen leven

KRO DE WANDELING, VRIJDAG 26 MAART

HILVERSUM, 20040322 -- "Ik leef met ze en verdien net zo weinig. Ik wil kwetsbaar zijn met de kwetsbaren." Frans van der Hoff, priesterboer uit Noord-Brabant, woont en werkt in Mexico. Als keuterboer onder de indianen. Maar hij spreekt ook internationale delegaties op de congressen van de Wereld Handelsorganisatie toe en onderhandelt met de Mexicaanse regering. De medegrondlegger van de Max Havelaar-koffie strijdt voor een andere manier van handel. "En dan neem ik het pistool tegen mijn hoofd op de koop toe."


In aflevering negenentwintig van KRO De Wandeling gaat presentatrice Hella van der Wijst in gesprek met Frans van der Hoff over zijn leven met de boeren in Mexico, de impact op zijn persoonlijke leven en zijn kijk op de ongelijkheid in de verdeling van de rijkdom. "Als westerling blijf ik voor de indianen natuurlijk een 'wittekop', maar ze hebben me helemaal opgenomen." In de regio waar Van der Hoff nu zit verdienen de boeren anderhalve dollar per dag. "En toch redt men het: de menselijke schwung van het leven wordt niet kapot geslagen. Daar word ik door geraakt. Maar waarom mogen deze mensen niet meeprofiteren van de rijkdom?" Vanuit die ervaring heeft Van der Hoff met Nico Roozen van Solidaridad het 'Max Havelaar'-keurmerk opgezet, niet als liefdadigheidsproject, maar juist als een andere manier van handel. "Ik reed in de bergen een oude vrouw voorbij die op een bos sprokkelhout zat te rusten. Ik dacht 'schoft', ben teruggegaan en vroeg of ze een lift kon gebruiken. Het enige dat ze zei: 'Niemand kijkt naar mij om'. Het is een individu, maar toen begreep ik hoe de wereld in elkaar steekt..."

Hella van der Wijst toert op haar motor door heel Nederland op zoek naar de mooiste wandelplekjes en inspirerende levensverhalen.

KRO De Wandeling, vrijdag 26 maart 16.30 uur
(HH. zondag 28 maart 09.30 uur)
Nederland 1

KRO De Wandeling.
Mensen die hun hart volgen.




KRO De Wandeling